Těšíme se na něj, jako každý rok. Velikonoce máme prostě spojené s ním. Barevná vajíčka, vaječný koňak, osení, velikonoční nádivka a náš mazanec. Možná se mnou budete souhlasit: Ten nejlepší mazanec dělá naše maminka/babička/prababička. Je jasné, že ten nejlepší recept neexistuje. Každý jsme z jiného těsta. Naše chuťové buňky si pamatují ten babiččin mazanec, a tak podvědomě hledáme v dokonalé chuti i tu nostalgii.
My vám chceme dát recept na ten opravdu nej mazanec. A proto se podělíme o recept od naší prapraprababičky. Klidně si spočítejte ty „pra“ a zkuste přijít na to, kolik tomu receptu může být let. Je jasné, že přesný rok se nikdy nedozvíme, ale nějaký odhad máme. Pojďme počítat třeba i s vašimi dětmi. Počítejte a tipujte. Napovíme vám, že moje prababička se narodila v roce 1906. A její maminka a babička byly tradičně mladé maminky.
Recept na 4-5 menších mazanců:
1kg hladké mouky
300 g másla
4-5 žloutků
50 g droždí
200 g rozinek
100 g oloupaných mandlí
200 g cukru krystalu
1/2 l mléka
citrónová kůra
rum
Postup:
Rozinky dej do rumu.
V suchých ingrediencích udělej důlek na kvásek (vlažné mléko, cukr a droždí). Nech chvíli působit. Jakmile se má kvásek k světu, přidej změklé máslo, vejce a sůl až nakonec před posledním mícháním, aby těsto vykynulo. Nech kynout delší dobu. (V závislosti na okolní teplotě.) Nasekané mandle a rozinky přidávej do zadělaného těsta. Tvoř 4-5 menších mazanců. Na plechu nech znovu kynout. (cca 1-2h). Vykynuté namaž vajíčkem (do vajíčka rozmíchat lžičku cukru). Posyp mandlemi. Těsně před pečením můžeš naříznout křížek. Peč na 180 °C (chvíli) a poté na 150 °C cca 45 minut.
A jak náš rodinný mazanec podáváme? Moji mlsní miláčci milují mazanec mazaný máslem, maminčinou meruňkovou marmeládou, místo marmelády mnohdy mažou mazanou mňamku medem.
Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.
Thank you very much! We are happy you liked it:-)