Recept na (Na)mazaný mazanec z 19.století

6.4. 2020Martina9588x2

Ano, čtete dobře. Přinášíme vám historický recept, který se u nás dědí z generace na generaci. A my se o tento skvost chceme podělit právě s vámi.

recept mazanec

Těšíme se na něj, jako každý rok. Velikonoce máme prostě spojené s ním. Barevná vajíčka, vaječný koňak, osení, velikonoční nádivka a náš mazanec. Možná se mnou budete souhlasit: Ten nejlepší mazanec dělá naše maminka/babička/prababička. Je jasné, že ten nejlepší recept neexistuje. Každý jsme z jiného těsta. Naše chuťové buňky si pamatují ten babiččin mazanec, a tak podvědomě hledáme v dokonalé chuti i tu nostalgii.

My vám chceme dát recept na ten opravdu nej mazanec. A proto se podělíme o recept od naší prapraprababičky. Klidně si spočítejte ty „pra“ a zkuste přijít na to, kolik tomu receptu může být let. Je jasné, že přesný rok se nikdy nedozvíme, ale nějaký odhad máme. Pojďme počítat třeba i s vašimi dětmi. Počítejte a tipujte. Napovíme vám, že moje prababička se narodila v roce 1906. A její maminka a babička byly tradičně mladé maminky.

Recept na Velikonoční Mazanec

Recept na 4-5 menších mazanců:
1kg hladké mouky 
300 g másla
4-5 žloutků
50 g droždí
200 g rozinek
100 g oloupaných mandlí
200 g cukru krystalu
1/2 l mléka
citrónová kůra
rum

Postup:
Rozinky dej do rumu.
V suchých ingrediencích udělej důlek na kvásek (vlažné mléko, cukr a droždí). Nech chvíli působit. Jakmile se má kvásek k světu, přidej změklé máslo, vejce a sůl až nakonec před posledním mícháním, aby těsto vykynulo. Nech kynout delší dobu. (V závislosti na okolní teplotě.) Nasekané mandle a rozinky přidávej do zadělaného těsta. Tvoř 4-5 menších mazanců. Na plechu nech znovu kynout. (cca 1-2h). Vykynuté namaž vajíčkem (do vajíčka rozmíchat lžičku cukru). Posyp mandlemi. Těsně před pečením můžeš naříznout křížek. Peč na 180 °C (chvíli) a poté na 150 °C cca 45 minut.

A jak náš rodinný mazanec podáváme? Moji mlsní miláčci milují mazanec mazaný máslem, maminčinou meruňkovou marmeládou, místo marmelády mnohdy mažou mazanou mňamku medem.

Komentáře
  1. ashok napsal:

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

Napsat komentář: ashok Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.