(Na)mazaný mazanec z 19.století

6.4. 2020Martina3357x2

Ano, čtete dobře. Přinášíme vám historický recept, který se u nás dědí z generace na generaci. A my se o tento skvost chceme podělit právě s vámi.

Těšíme se na něj, jako každý rok. Velikonoce máme prostě spojené s ním. Barevná vajíčka, vaječný koňak, osení, velikonoční nádivka a náš mazanec. Možná se mnou budete souhlasit: Ten nejlepší mazanec dělá naše maminka/babička/prababička.

Je jasné, že ten nejlepší recept neexistuje. Každý jsme z jiného těsta. Naše chuťové buňky si pamatují ten babiččin mazanec, a tak podvědomě hledáme v dokonalé chuti i tu nostalgii.

My vám chceme dát recept na ten opravdu nej mazanec. (Mrkáme pravým okem.) A proto se podělíme o recept od naší prapraprababičky. Klidně si spočítejte ty „pra“ a zkuste přijít na to, kolik tomu receptu může být let.

Je jasné, že přesný rok se nikdy nedozvíme, ale nějaký odhad máme. Pojďme počítat třeba i s vašimi dětmi. Počítejte a tipujte. Napovíme vám, že moje prababička se narodila v roce 1906. A její maminka a babička byly tradičně mladé maminky.

Ale zpět k té dobrotě

A jak náš rodinný mazanec podáváme?

Moji mlsní miláčci milují mazanec mazaný máslem, maminčinou meruňkovou marmeládou, místo marmelády mnohdy mažou mazanou mňamku medem.

(Příběh na jedno písmenko? Naše další oblíbená tradiční rodinná aktivita. Více nápadů pro děti máme v programu Školáci v kuchyni.

Mmmmm.

No a je v něm rum. Takže tajemství je venku a mazanec taky. Tady je:

Mazaný Mazanec

(4-5 menších mazanců)

1kg hladké mouky

300 g másla

4-5 žloutků

50 g droždí

200 g rozinek

100 g oloupaných mandlí

200 g cukru krystalu

1/2 l mléka

citrónová kůra

rum

vrchovatá lžička soli

Postup:

Rozinky dejte do rumu.

V suchých ingrediencích udělejte důlek na kvásek (vlažné mléko, cukr a droždí). Nechte chvíli působit. Jakmile se má kvásek k světu, přidejte změklé máslo, vejce a sůl až nakonec před posledním mícháním, aby těsto vykynulo. Nechte kynout delší dobu. (V závislosti na okolní teplotě.)

Nasekané mandle a rozinky přidávejte do zadělaného těsta. Tvoříme 4-5 menších mazanců. Na plechu nechat znovu kynout. (cca 1-2h). Vykynuté namazat vajíčkem (do vajíčka rozmíchat lžičku cukru). Posypejte mandlemi. Těsně před pečením můžete naříznout křížek. Péci na 180 °C (chvíli) a poté na 150 °C cca 45 minut.

Dobrou chuť.

A napište, jak vám mazanec chutnal.

Komentáře
  1. ashok napsal:

    Thanks For Sharing this amazing recipe. My family loved it. I will be sharing this recipe with my friends. Hope the will like it.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie