Recept na francouzské větrníčky Carachoux, 20 ks
Craquelin – krustička
100 g másla
100 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky
Odpalované těsto
75 g vody
75 g mléka
60 g másla
112 g hladké mouky
2 g soli
4 g cukru krupice
150 g vajec (3 ks)
Karamelová šlehačka
50 g cukru krupice
500 g smetany ke šlehání (35% Deluxe)
Slaný karamel
280 g cukru krupice
130 g 33% smetany
200 g másla
2 g hrubozrnné soli (používáme Solný květ z Malorky)
Náš cukrář Xavier používá Solný květ z Malorky, své rodné země. Používá ho již od mládí. Solný květ z Malorky je jediný na světě, který obržel ECO certifikaci. Více o Solném květu najdeš na Natural Mallorca, kde si můžeš vyzkoušet unikátní Solný květ z Malorky s 10% slevou s kódem: SWEETFLOW
1. Začni Craquelinem. Všechny suroviny jednoduše smícháš dohromady, vyválíš mezi dvěma pečícími papíry a vzniklou placku umístíš do mrazáku, dokud se nezmrazí. Jakmile je těsto zmražné, vyndáš z mrazáku a vykrojíš kruhy s 5cm průměrem a dej je zpět do mrazáku.
2. Pokračuješ odpalovaným těstem. Nejdříve si zapni troubu a nastav na 240 °C. V hrnci zahřeješ vodu s mlékem a máslem, přivedeš téměř do bodu varu. Hrnec sundáš z plotýnky (aby se nevytvořily hrudky) a přidáš mouku, cukr a sůl. Smícháš a jakmile se z těsta začne stávat koule, vrátíš hrnec na sporák a za stálého míchání odpaluješ těsto po dobu 3 minut. Jakmile se na dně hrnce objeví tenký povlak škrobu, je těsto připraveno.
3. Těsto přendáš do kuchyňského robota a necháš ho míchat po dobu 2 minut, aby se z něj uvolnila pára. Těsto nech vychladnout.
4. Do vychladlého těsta (musí mít méně než 60 °C) po jednom vmícháš vajíčka.
5. Hotové těsto přendáš do cukrářského sáčku s (ideálně) 14mm hladkou špičkou a nastříkáš na plech s pečicím papírem (20 g = 1 Carachoux). Nastříkané těsto posypeš trochou moučkového cukru, aby se nerozpadalo.
6. Polož zmražený Craquelin navrch.
7. Vlož do předehřáté trouby na 240 °C a troubu ihned vypni. Po 10 minutách troubu znovu zapni a nastav na 160 °C a pečeš dalších 20 – 25 minut. Krásně dozlatova.
8. Hotové větrníčky necháš vychladnout na plechu.
1. Smetanu ohřeješ.
2. Z cukru si v hrnci vytvoříš karamel tak, že rozehřeješ cukr, a když zhnědne, postupně do něj vmícháš teplou smetanu a necháš mírně povařit 2 – 3 minuty.
3. Výsledek přecedíš do misky, přikryješ potravinářskou fólií. Necháš ztuhnout v lednici (alespoň 24 h).
4. Studenou hmotu vyšleháš na nejvyšší stupeň.
1. Zahřeješ si smetanu.
2. V hrnci rozpustíš cukr, mícháš ho od krajů hrnce ke středu.
3. Jakmile karamel zhnědne a začne se z něj kouřit, přileješ horkou smetanu a zamícháš. Necháš povařit 20 – 30 sekund, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Přecedíš přes cedník do jiného hrnce.
5. Karamel necháš 5 – 10 minut vychladnout, aby jeho teplota byla méně než 80 °C.
6. Máslo nakrájíš na kostky a necháš ho rozpustit v karamelu.
7. Nakonec přidáš hrubozrnnou sůl (Solný květ z Malorky)
8. Hotový slaný karamel nalij do nádoby s uzávěrem a skladuj v chladu.
Vychlazené větrníčky podélně rozřízneš napůl. Spodní vrstvu tvoří slaný karamel. Nastříkáš ho sáčkem a na něj přidáš karamelovou šlehačku. Přiklopíš a voila, máš hotové Carachoux.
Bon appétit!
Ty jsem dělala a je to úžasná dobrota. Sklidila jsem velkou pochvalu za tuto dobrotu.
Jeeee, Aničko, tak to máme velkou radost. Jste skvělá!
Zajímalo by mě, kolik jich cca z jedné dávky je, prosím? Ráda bych je upekla na svatbu, tak abych věděla 🙂
Krásný den, Kristý,
recept na blogu je na cca 20 ks. Ať se vydaří a přeji krásný den:)
No ja idem ku koncu týždña vyskùšať
Dobrý den! Recept je úžasný. Dělala jsem odpalované těsto předtím asi dvakrát a vždycky to byla spousta stresu a teď vidím jak je to vlastně docela jednoduché. Alespoň v tomto receptu. Myslím, že to co jsem teď upekla, zmizí velmi brzy a budu nucena dělat carachoux na každou oslavu. Což mi samozřejmě nevadí, protože je to vážně velká dobrota. Díky.
Zuzko, mic Ti děkujeme za krásnou reakci. Jsme opravdu rádi, když se vám daří a cukrařina vám dělá radost. Jen tak dál 🙂
Dobrý den, měla bych dotaz, na jaký program nastavit troubu u předehřevu a následném dopečení? Jestli na horní dolní, nebo i s horkovzduchem?
Předem děkuji za odpověď a ať se daří!
Hezký den, každá trouba je jiná, ale začali bychom dolním a horním ohřevem 🙂