Odpalované těsto a malé křupavé potěšení. To je CARACHOUX.

5.3. 2021Michaela68599x9

Francouzské větrníky s křupavou čepičkou jsou i u nás čím dál tím více oblíbené. My se nedivíme, a proto jsme pro vás přichystali recept na CARACHOUX, což je Craquelin, který plníme slaným karamelem a karamelovou šlehačkou.

carachoux

Recept na francouzské větrníčky Carachoux, 20 ks

Craquelin – krustička
100 g másla
100 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky

Odpalované těsto
75 g vody
75 g mléka
60 g másla
112 g hladké mouky
2 g soli
4 g cukru krupice
150 g vajec (3 ks)

Karamelová šlehačka
50 g cukru krupice
500 g smetany ke šlehání (35% Deluxe)

Slaný karamel
280 g cukru krupice
130 g 33% smetany
200 g másla
2 g hrubozrnné soli (používáme Solný květ z Malorky)

Náš cukrář Xavier používá Solný květ z Malorky, své rodné země. Používá ho již od mládí. Solný květ z Malorky je jediný na světě, který obržel ECO certifikaci. Více o Solném květu najdeš na Natural Mallorca, kde si můžeš vyzkoušet unikátní Solný květ z Malorky s 10% slevou s kódem: SWEETFLOW

Solný květ z rodné Malorky cukráře Xaviera


A je tu postup na CARACHOUX.

Jak na těsto?


1. Začni Craquelinem. Všechny suroviny jednoduše smícháš dohromady, vyválíš mezi dvěma pečícími papíry a vzniklou placku umístíš do mrazáku, dokud se nezmrazí. Jakmile je těsto zmražné, vyndáš z mrazáku a vykrojíš kruhy s 5cm průměrem a dej je zpět do mrazáku.
2. Pokračuješ odpalovaným těstem. Nejdříve si zapni troubu a nastav na 240 °C. V hrnci zahřeješ vodu s mlékem a máslem, přivedeš téměř do bodu varu. Hrnec sundáš z plotýnky (aby se nevytvořily hrudky) a přidáš mouku, cukr a sůl. Smícháš a jakmile se z těsta začne stávat koule, vrátíš hrnec na sporák a za stálého míchání odpaluješ těsto po dobu 3 minut. Jakmile se na dně hrnce objeví tenký povlak škrobu, je těsto připraveno.
3. Těsto přendáš do kuchyňského robota a necháš ho míchat po dobu 2 minut, aby se z něj uvolnila pára. Těsto nech vychladnout.
4. Do vychladlého těsta (musí mít méně než 60 °C) po jednom vmícháš vajíčka.
5. Hotové těsto přendáš do cukrářského sáčku s (ideálně) 14mm hladkou špičkou a nastříkáš na plech s pečicím papírem (20 g = 1 Carachoux). Nastříkané těsto posypeš trochou moučkového cukru, aby se nerozpadalo.
6. Polož zmražený Craquelin navrch.
7. Vlož do předehřáté trouby na 240 °C a troubu ihned vypni. Po 10 minutách troubu znovu zapni a nastav na 160 °C a pečeš dalších 20 – 25 minut. Krásně dozlatova.
8. Hotové větrníčky necháš vychladnout na plechu.

Karamelová šlehačka

1. Smetanu ohřeješ.
2. Z cukru si v hrnci vytvoříš karamel tak, že rozehřeješ cukr, a když zhnědne, postupně do něj vmícháš teplou smetanu a necháš mírně povařit 2 – 3 minuty.
3. Výsledek přecedíš do misky, přikryješ potravinářskou fólií. Necháš ztuhnout v lednici (alespoň 24 h).
4. Studenou hmotu vyšleháš na nejvyšší stupeň.

Slaný karamel


1. Zahřeješ si smetanu.
2. V hrnci rozpustíš cukr, mícháš ho od krajů hrnce ke středu.
3. Jakmile karamel zhnědne a začne se z něj kouřit, přileješ horkou smetanu a zamícháš. Necháš povařit 20 – 30 sekund, dokud se cukr úplně nerozpustí.
4. Přecedíš přes cedník do jiného hrnce.
5. Karamel necháš 5 – 10 minut vychladnout, aby jeho teplota byla méně než 80 °C.
6. Máslo nakrájíš na kostky a necháš ho rozpustit v karamelu.
7. Nakonec přidáš hrubozrnnou sůl (Solný květ z Malorky)
8. Hotový slaný karamel nalij do nádoby s uzávěrem a skladuj v chladu.

slaný karamel

Vychlazené větrníčky podélně rozřízneš napůl. Spodní vrstvu tvoří slaný karamel. Nastříkáš ho sáčkem a na něj přidáš karamelovou šlehačku. Přiklopíš a voila, máš hotové Carachoux.

Další kouzla z odpalovaného těsta najdeš v MASTERCLASS CHOUX s cukrářem Xavierem.

Bon appétit!

A máme i další tip, kde použít slaný karamel. V online cukrářském kurzu pečeme lahodné starofrancouzské makronky.

francouzské makronky plněné slaným  karamelem
Komentáře
  1. Anna Stupkova napsal:

    Ty jsem dělala a je to úžasná dobrota. Sklidila jsem velkou pochvalu za tuto dobrotu.

  2. Kristýna napsal:

    Zajímalo by mě, kolik jich cca z jedné dávky je, prosím? Ráda bych je upekla na svatbu, tak abych věděla 🙂

    • Martina napsal:

      Krásný den, Kristý,
      recept na blogu je na cca 20 ks. Ať se vydaří a přeji krásný den:)

  3. Jaroslava napsal:

    No ja idem ku koncu týždña vyskùšať

  4. Zuzana napsal:

    Dobrý den! Recept je úžasný. Dělala jsem odpalované těsto předtím asi dvakrát a vždycky to byla spousta stresu a teď vidím jak je to vlastně docela jednoduché. Alespoň v tomto receptu. Myslím, že to co jsem teď upekla, zmizí velmi brzy a budu nucena dělat carachoux na každou oslavu. Což mi samozřejmě nevadí, protože je to vážně velká dobrota. Díky.

    • Martina napsal:

      Zuzko, mic Ti děkujeme za krásnou reakci. Jsme opravdu rádi, když se vám daří a cukrařina vám dělá radost. Jen tak dál 🙂

  5. Markéta Hentzlová napsal:

    Dobrý den, měla bych dotaz, na jaký program nastavit troubu u předehřevu a následném dopečení? Jestli na horní dolní, nebo i s horkovzduchem?
    Předem děkuji za odpověď a ať se daří!

    • Martina napsal:

      Hezký den, každá trouba je jiná, ale začali bychom dolním a horním ohřevem 🙂

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.