Ořechová srdíčka

29.4. 2024Michaela175x0

Ti, kteří milují kombinaci mletých ořechů a voňavé skořice se do těchto srdíček bez pochyb zamilují. Upečte si tuto sladkou svačinku jen tak ke kávě, potěšte děti ve svačinové krabičce a nebo nalaďte manžela na romantický večer :).

srdíčka

Recept pro nás připravila Klára Moravcová.

SUROVINY
350g hladké mouky
trochu soli
50g cukru
13g droždí
160 ml mléka
1 vejce
50g másla
pomerančová kůra 

Ořechová náplň
200 ml mléka
140 g mletých vlašských a lískových ořechů
70g cukru
30g másla
2 lžičky skořice

Do poloviny teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku nasypeme do mísy, na stranu přidáme sůl. Dále cukr, vajíčko a vzešlý kvásek. Všechny suroviny promícháme a poté přidáme změklé máslo, těsto hněteme a ještě přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru. Když je těsto hladké a kompaktní, přikryjeme fólií a necháme 15 minut kynout. Poté těsto ještě propracujeme, utáhneme. Necháme asi hodinu kynout přikryté na teplém místě .

Mezitím si připravíme náplň. Zahřejeme mléko s cukrem a přimícháme umleté ořechy a přidáme máslo. Vaříme na mírném stupni asi 10 minut dokud směs nezhoustne. Poté přidáme skořici a směs necháme vychladnout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na obdélník asi 40 × 30cm. Po celé ploše ho potřeme ořechovou náplní. Nakrájíme na proužky široké 2,5–3 cm. Pruh z obou stran srolujeme téměř do poloviny a tvarujeme do tvaru srdíčka. Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut dokynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 °C asi 20 minut. Ještě teplé potřeme pomerančovou marmeládou.

Jsem mamka dvou klučinů, u které zvítězila láska k pečení před prací v IT.
Sladké mám ráda od malička a to nejen jeho konzumaci, ale i přípravu. Už jako malá jsem se motala v kuchyni, když mamka pekla. To první, co upoutalo moji pozornost, když jsme přijeli k babičce, byla vůně právě upečeného kynutého koláče. Miluju, když náš dům dokážu provonět pečením stejně tak i já.
Nejsem cukrářka, peču si takovou domácí pohodu. Koláče, zákusky, dorty, ale nejraději kynuté dobroty. Sladké sezónní pečení občas v tak trochu jiném kabátku. Protože proč si neupéct vcelku obyčejný kynutý jahodový koláč třeba ve tvaru srdce nebo třešňový ve tvaru třešně 🙂. Zkrátka proč si to pečení neudělat občas trošku kreativní. Nejvíce kreativní jsem u pečení a zdobení perníčků. Velikonoční, vánoční nebo s oblíbenými pohádkovými postavami a největší radost pro mě je, když všem okolo chutná.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.