Dnes přicházíme s francouzskou klasikou: Financier.
A o co se jedná? Malý mandlový dortík s hnědým máslem, který se obvykle peče v mini formičkách.
Já jsem ho použil v tomto lehkém receptu jako plát.
Až ho ochutnáš, poděl se o své dojmy s námi:-)
Recept na Financier
150 g mandlové mouky
15 g kukuřičného škrobu
2 g jedlé sody
150 g cukru moučka
25 g glukóza
220 g bílků
200 g hnědého másla (Noisette)
V hrnci rozpusť máslo a vař, dokud nezačne hnědnout.
Smíchej dohromady suché ingredience (mandle, škrob, sodu a cukr).
Smíchej v robotu stromečkem tak, že jsou všechny ingredience dobře začleněné a hladké.
Přidej glukózu, bílky a míchej, dokud se nezkombinují.
Postupně přidej hnědé máslo.
Přendej do plastové nádoby.
Nech přes noc v lednici.
Předehřej troubu na 175 °C.
Financier rozetři do čtvercového ráfku 25 x 25 cm s pečícím papírem pod ním.
Peč na 175 °C po dobu 12 až 15 minut.
Nech úplně vychladnout.
Malinové želé (první vrstva)
240 g malin
45 g cukru krupice
1,2 g agar
V hrnci smíchej všechny ingredience dohromady.
Přiveď k varu za stálého míchání.
Pořád míchej a vař 20 – 30 sekund na pomalu.
Rozmixuj mixérem.
Dej do formy na Financier.
Mandlová Panna cotta
400 g mandlového mléka
200 g smetany 33%
40 g cukru krupice
8 g želatiny (plátky)
Namoč želatinu do studené vody.
Mandlové mléko, smetanu a cukr ohřívej až je cukr úplně rozpuštěný.
Přidej želatinu jakmile dosáhne směs 60 °C.
Nech vychladnout.
Nalij do formy.
Nech ztuhnout alespoň 4 – 6 hodin v lednici.
Malinové želé (druhá vrstva)
165 g malin
30 g cukru krupice
0,8 g agar
Stejné jako u první vrstvy.
Po uvaření želé počkej, až trochu vychladne, než ho rozprostřeš na mandlovou Panna Cottu. (Tu nech úplně ztuhnout několik hodin v lednici.)
Odstraň ráfek, rozřež jej na polovinu a poté na trojúhelníky nebo obdélníky, jak je libo.
Ozdob čerstvými malinami a čerstvým oreganem, bazalkou nebo mátou.