Smysl(upl)ný Financier bez lepku

8.7. 2020Xavier Carchenilla6685x0

Bez lepku tvořím často a rád. Je to výzva! Zároveň se snažím o lehčí a zdravější výsledek. Těch tradičních receptů a přesto gluten-free je naštěstí také pěkná řádka. My dnes servírujeme bezlepkový Financier.

Financier bez lepku
Smysluplný Financier

Dnes přicházím s francouzskou klasikou: Financier. Tyhle mini dortíky jsem miloval už jako malý kluk. Chodil jsem na ně tajně do kuchyně k babičce.

A o co se jedná? Malý mandlový dortík s hnědým máslem, který se obvykle peče v mini formičkách.

Já jsem ho použil v tomto lehkém receptu jako plát.

Až ho ochutnáš, poděl se o své dojmy s námi:-)

Financier

Recept na Financier

150 g mandlové mouky
15 g kukuřičného škrobu
2 g jedlé sody
150 g cukru moučka 
25 g glukóza
220 g bílků
200 g hnědého másla (Noisette) 

V hrnci rozpusť máslo a vař, dokud nezačne hnědnout. 
Smíchej dohromady suché ingredience (mandle, škrob, sodu a cukr).
Smíchej v robotu stromečkem tak, že jsou všechny ingredience dobře začleněné a hladké.
Přidej glukózu, bílky a míchej, dokud se nezkombinují.
Postupně přidej hnědé máslo.
Přendej do plastové nádoby.
Nech přes noc v lednici.
Předehřej troubu na 175 °C.
Financier rozetři do čtvercového ráfku 25 x 25 cm s pečícím papírem pod ním.
Peč na 175 °C po dobu 12 až 15 minut.
Nech úplně vychladnout.

Malinové želé (první vrstva)

240 g malin
45 g cukru krupice
1,2 g agar

V hrnci smíchej všechny ingredience dohromady. 
Přiveď k varu za stálého míchání.
Pořád míchej a vař 20 – 30 sekund na pomalu.
Rozmixuj mixérem. 
Dej do formy na Financier.

Mandlová Panna cotta 

400 g mandlového mléka
200 g smetany 33%
40 g cukru krupice
8 g želatiny (plátky)

Namoč želatinu do studené vody.
Mandlové mléko, smetanu a cukr ohřívej až je cukr úplně rozpuštěný.
Přidej želatinu jakmile dosáhne směs 60 °C.
Nech vychladnout.
Nalij do formy.
Nech ztuhnout alespoň 4 – 6 hodin v lednici.

Malinové želé (druhá vrstva)

165 g malin
30 g cukru krupice 
0,8 g agar

Stejné jako u první vrstvy.
Po uvaření želé počkej, až trochu vychladne, než ho rozprostřeš na mandlovou Panna Cottu. (Tu nech úplně ztuhnout několik hodin v lednici.)

Odstraň ráfek, rozřež jej na polovinu a poté na trojúhelníky nebo obdélníky, jak je libo.
Ozdob čerstvými malinami a čerstvým oreganem, bazalkou nebo mátou.

Další inspiraci na bezlepkové pečení dortů najdeš mezi Lehkými dorty.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie