Zatímco pečení může být pro někoho odpočinek od stresu, u jiných je to příčinou k němu.
Zapomeň na rovné, uhlazené a příliš hezké dorty na rozkrojení. Ve hře jsou ty opravdové! Pečení pro přátele, rodinu (a samozřejmě i pro sebe) by mělo být příjemné, ne o získávání cen na sociálních sítích. Takže pokračuj s pečením, peč, co chceš, kdy chceš a jak chceš. Hlavně, že tě to dělá šťastným a můžeš si výsledek vychutnat.
Alternativní mouky již nějakou dobu rostou a jsou zralé, aby dosáhly nejvyššího trendového stavu. S běžně dostupnou pohankovou, špaldovou a kokosovou moukou nebo s méně známou amarantovou moukou (a dokonce i banánovou moukou) se pekaři stávají stále většími dobrodruhy.
Pekaři a cukráři po celém světě směřují stále více k udržitelnějšímu a odpovědnějšímu způsobu pečení. Rostoucí zvědavost na zdravější náhražky nebo různé alergie způsobily posun k rostlinnému pečení. Někdy jsou máslové a vaječné náhrady k nerozeznání od tradičního receptu.
Dnes už nás nepřekvapí sušenky posypané mořskou solí a tradiční slaný karamel z Bretaně. Dnes posouváme kombinace sladkých a slaných chutí při pečení na zcela novou úroveň. Od kupy růžových pepřů v těstě a neočekávaný nádech chilli v ganache až po klasické španělské tapas datle se slaninou (datiles con bacon). Ještě jsi to nevyzkoušel? Neváhej!
Zatímco pečení známe i v zářivých barvách, necítíme se vždy pohodlně s použitím syntetických barev v našem jídle. Je čas na přirozenější barvy, které mají základ v ovoci, zelenině a jiných rostlinných extraktech. Příklad?
Červená: řepná šťáva, šťávy z granátového jablka, jahody, maliny
Oranžová: mrkvová šťáva, dýňové pyré
Žlutá: vaječný žloutek, šafrán, pomerančová šťáva, žlutá paprika, kurkuma
Zelená: špenátová šťáva
Modrá: borůvkový džus, červené zelí
Fialová: ostružinový džus, koncentrát z hroznové šťávy
Vidíme oživení nostalgického pečení v médiích. Není nad to hledat inpiraci u našich předků.
Přidej twist do tvé tvorby, aby byla trochu modernější, svěžejší, vlastní a trochu více 2020.
Od kimchi až po kefír. Lidé se stále více zajímají o svoje zdraví a imunitu. Zdravá střeva jsou základ. Starověké umění fermentovaných potravin je bohaté, rozmanité a stále populárnější při pečení. S přísadami jako je kvásek, jablečný mošt nebo kefír je výsledek jedinečný chuťový zážitek.
Vytvoř si také vlastní kvásek. Já už se o kvásek starám pěknou řádku let, tak ti v našem kurzu můžu ukázat, jak na to i s dětmi.
8. Mini dezerty
Chceš jít s trendy? Přemýšlej, jak udělat malou ale poctivou radost. Mini dezerty poslední dobou excelují ve všech kvalitních vitrínách a na promyšlených oslavách.
Já jsem rád, že filozofie Sweet Tapas, jednohubek, dorazila i do cukrařiny.
A co tobě chutná – kasika či alternativa? Napiš nám do komentářů.