Pistáciová bábovka s ruby polevou

2.2. 2024Michaela1410x0

Bábovka – oblíbený tradiční český moučník, pistácie – sladkoslané a velmi zdravé oříšky původem z Asie a vysoce kvalitní a chuťově vynikající Ruby čokoláda s romantickou barvou jsou tři fantastické stavební kameny tohoto neotřelého receptu, který si s naším návodem hravě připravíte doma a nadchnete členy rodiny i nejednu návštěvu.

Recept pro nás připravil herec a zpěvák Jakub Hübner a sledovat ho můžete
na IG @jakub_hubner_official.

SUROVINY NA BÁBOVKU
250 ml smetany 33%
100 g kvalitní bílé čokolády
5 vajec M
250 g cukru krupice
100 g změklého másla
200 g hladké špaldové mouky
150 g pistáciové mouky
20 g pudinkového prášku s pravou vanilkou
5 g prášku ze šťávy mladého ječmene
10 g prášku do pečiva s vinným kamenem
1/2 nastrouhané tonka fazole
kůra z 1 bio limetky
2 g soli

SUROVINY NA POLEVU
100 g ruby čokolády
60 g plnotučného mléka
kousky pistácií

Postup přípravy

V rendlíku ohřejeme smetanu téměř k bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Do takto připravené řídké ganache přidáme nakrájené máslo a mícháme metlou, až se máslo rozpustí. Přidáme také nastrouhanou tonku, limetkovou kůru a prášek ze šťávy mladého ječmene, opět vymícháme metlou do hladka. V robotu vyšleháme vajíčka s cukrem a solí do pěny, až zesvětlají a nabydou, trvá to minimálně 5 minut. Poté stěrkou opatrně vmícháme čokoládovou směs. Nakonec zlehka vmícháme obě mouky, pudinkový prášek s pravou vanilkou a prášek do pečiva.

Troubu předehřejeme na program horkovzduch 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem. Nalijeme do ní těsto, vložíme do spodní části trouby, stáhneme teplotu na 160°C a pečeme zhruba
50 minut. Doba pečení záleží na velikosti a druhu formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, je upečeno. Necháme ji ve formě
5 minut zchladnout, poté vyklopíme na drátěnou mřížku.

Na polevu ohřejeme mléko, nalámeme do ní čokoládu a rozmícháme dohladka. Necháme mírně zchladnout a polijeme jí vychladlou bábovku. Posypeme nasekanými pistáciemi.

Tip: Zelený ječmen je nám dobře známý pro své jedinečné očistné vlastnosti pro lidský organismus. Snižuje překyselení organismu a dodává tělu potřebné minerály. Jelikož je prášek ze sušené šťávy mladého ječmene termostabilní a při pečení si zachovává svou svěže zelenou barvu, je skvělou a velmi neotřelou přísadou. Výhodou je navíc i jeho celkem neutrální chuť. V tomto receptu nám pomůže přisytit nazelenalou barvu pistáciové mouky. Efekt po nakrojení bábovky je impozantní, jelikož svěží zelená barva skvěle ladí s narůžovělou barvou polevy.

O Jakubovi

Jakub

Ahoj! Jsem Jakub Hübner a už skoro 35 let běhám po světě. Jsem zpěvák, herec, textař, účinkuji v muzikálech a už přes tři roky se aktivně věnuji i cukrařině a pekařině. To, když nastala pandemie covidu a zavřela se nám divadla i koncertní pódia. Jsem cílevědomý beran a stále musím mít barvitou životní náplň. Tudíž bylo logicky nasnadě, že i přes nemožnost vykonávat mé milované povolání, jsem byl nucen najít si jiný, vlastně takový záložní program. A tehdy jsem začal s kváskováním. Naučil jsem se vést žitný kvásek, kterému jsem později dal jméno Ferda. Objevil jsem kouzlo kváskového chleba a postupně třeba i kváskové vánočky. Pečení mě bavilo už od dětství, kdy jsem často pomáhal babičce i mámě v kuchyni. Ani ve snu by mě však nenapadlo, že ho během pár let posunu tak vysoko, že začnu vymýšlet své vlastní recepty, nebudu se bát experimentovat a následovat nejmodernější cukrářské trendy. Jsem velký srdcař, a to se přirozeně promítá ve všem, co dělám. Nikdy nevydržím u ničeho, v čem nespatřuji smysl, potěšení a lásku. A přesně to mi pečení přináší ve značné míře. Už vím, že má celoživotní láska k hudbě našla svou nejlepší kamarádku… a tou je právě pečení!

Pro ty z vás, kteří pečete stejně rádi, jako já, mám vzkaz. Následujte své sny, dělejte to, co opravdu milujete a maximálně otevřete své srdce. Věřte, že vše k vám začne postupně přicházet samo. Důkazem je třeba i naše krásná spolupráce s Martinkou a Míšou ze Sweet Flow. Já s pokorou děkuji nejen jim, ale i tomu nahoře, že ve svém životě mohu stále dělat to, co mě maximálně naplňuje.

Recept v PDF jsme připravili pro naše předplatitele HERO spolu s dalšími recepty. Přidej se k nám.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.