Koblížky s višňovou marmeládou

17.5. 2024Michaela1003x0

Kdo by odolal pravým koblížkům s domácí marmeládou, chuťově tak vzdáleným kupovaným? Vyzkoušejte tradiční a poctivou přípravu téhle staročeské dobroty a jen sledujte, jak se všichni strávníci olizují až za ušima.

Na 10 koblížků budeme potřebovat:
270–280g hladké mouky
75g mléka
12g čerstvého droždí
2 vejce
30g cukru krupice
mletávanilka
2g soli
70g studeného másla
Cukr s vanilkou či vanilkovým prachem na obalení

Na 2 sklenice marmelády budeme potřebovat:
500 g mražených višní 
60–⁠⁠⁠⁠⁠⁠80g cukru krupice
6–⁠⁠⁠⁠⁠⁠7g pektinu NH
15g citronové šťávy
50g vody
Případně mletou vanilku, lžičku alkoholu, skořici…

Postup – koblížky
Navážíme si do mísy mouku, cukr a do hrníčku si připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku odvážené mouky a cukru. Vše promícháme a necháme cca 10 minut pod utěrkou vzejít. Po 10 minutách zkontrolujeme kvásek a pokud zvětšil svůj objem a jsou viditelné bublinky, přidáme ho spolu s vejci a mletou vanilkou k mouce s cukrem.

Hněteme ručně či v robotu dokud nám těsto nezačne tvořit jednu souvislou hmotu, která se odděluje od stěny mísy. Poté přidáme sůl a postupně začínáme zapracovávat po malých kouscích vychlazené máslo. Máslo řádně zapracujeme a pokračujeme v hnětení, dokud se nám nevytvoří krásné těsto, u kterého zkontrolujeme lepkové okénko. Těsto by mělo jít krásně natáhnout a lze z něj prsty vytvořit tenké “okénko” (viz fotka v postupu), které se netrhá. Těsto by mělo být vláčné a měkké, ale nelepivé. Takto připravené těsto přesuneme do čisté mísy a pod utěrkou na teplejším místě necháme 1–⁠⁠⁠⁠⁠⁠1,5 h zdvojnásobit objem. Po této době těsto lehce propracujeme, přikryjeme fólií či i s mísou uzavřeme do sáčku a dáme kynout do druhého dne do lednice.

Druhý den vyndáme těsto a rozdělíme ho na 10 stejně velkých kusů (vyjde to cca na 53–⁠⁠⁠⁠⁠⁠55g/kus), skvěle nám k tomu poslouží váha. Z kousků těsta vyválíme mezi prsty kuličky, které klademe na kousky rozstříhaný pečicí papír a opět pod utěrkou necháme nakynout do zdvojnásobení objemu, trvá to opět přibližně hodinku. 

Vykynuté koblížky postupně pokládáme i s pečicím papírem do oleje či sádla rozehřátého na 170 °C. Po chviličce papír můžeme vyndat a po dosažení správné barvy koblížky otočit. Usmažené koblížky hned obalujeme v cukru s vanilkou/vanilkovým prachem a necháme vychladnout. Někdo rád obaluje koblížky v moučkovém cukru, někdo, jako já, v krupici. Hrozně se mi vždy u babičky líbilo, jak cukr krupice na koblížkách hezky křupal.

 Po vychladnutí do koblížků pomocí nože uděláme malý zářez a plníme je marmeládou či jinou náplní pomocí zdobících sáčků bez špičky. U marmelád se vám, stejně jako u mojí višňové, nemusí zdát konzistence na plnění ideální – pokud je tedy marmeláda moc hustá, stačí si množství odebrat a promíchat ji s trochou vody či vody s trochou rumu. 

Postup – višňová marmeláda
Koblížky můžete plnit, čím chcete – marmeládami, čokoládou či třeba žloutkovými krémy. Pokud však zrovna nic z toho doma nemáte, můžete zkusit moji milovanou višňovou marmeládu, kterou si můžete bez problémů udělat i z mražených višní z obchodu a s daleko menším množstvím cukru díky použití pektinu NH. V receptu najdete větší rozptyly gramáží, jelikož vše záleží na vaší chuti. Můžete také marmeládu ozvláštnit přidáním vanilky, skořice či třeba nějakého alkoholu.  

Višně s vodou necháme pomalu roztopit na mírném ohni v rendlíku. V misce vedle si smícháme NH pektin a cukr, aby nám později neudělal v marmeládě hrudky. Množství pektinu závisí na tom, zda máte raději marmelády tužší či řidší.

Po změknutí višní část směsi rozmixujeme (pokud nemáte rádi v marmeládě kousky, klidně rozmixujte vše) a vraťte zpět na plamen. Do višní přidejte cukr smíchaný s pektinem, míchejte a přiveďte k varu. Nakonec přidejte citronovou šťávu, ochutnejte a podle chutí ještě v závěru doslaďte či dochuťte citronem. Pokud budete vařit marmeládu déle, vypaří se zbytečně moc tekutiny a marmeláda by mohla být ve výsledku opravdu pevná. Takto hotovou marmeládu přendejte jako horkou do sklenic, sklenice zavíčkujte a otočte. Marmeládu připravte minimálně den předem a používejte dle libosti. Pokud by byla marmeláda na plnění koblížků moc hustá, stačí část smíchat s trochou vody či například s kapkou rumu a můžete vesele plnit.

Dobrou chuť!

 Ahoj, jsem Eliška. Mám čerstvě po vysoké a ačkoliv má moje práce v biologické laboratoři k cukrařině daleko, ve volných chvílích pořád něco peču a cukrařím. A když ne, tak vymýšlím, co upeču dalšího. Neznám nic lepšího na vyčištění hlavy. Nejvíce mě baví vymýšlet si a skládat nové recepty a dezerty. Snažím se neustále posouvat dál, zkoušet něco nového a sbírat inspiraci. Kromě pečení ráda trávím čas v přírodě, brnkám si na ukulele a moc ráda od malička fotím. Právě focení a cukrařinu se snažím spojit a postupně se učím, jak na to. Jelikož miluji nové výzvy jak v pečení, tak ve focení, jsou pro mě měsíční výzvy od Sweetflow jako dělané. Pokud by vás moje výtvory třeba zajímaly více, najdete mě na Instagramovém profilu @elispaci.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.