Receptura:
500 g hladké mouky
400 g másla
85 g cukru moučka
3 g soli
• Smíchej sůl a měkké máslo. (Tento recept neobsahuje vejce ani jinou tekutou přísadu. Je tedy důležité, aby v másle byla sůl zapracována rovnoměrně, což zajistí i rovnoměrnou distribuci soli v těstě, abychom necítili kousky soli v každém kousnutí. Ideální je tedy použít slané máslo.)
• Prosej mouku a moučkový cukr a nasyp k máslu. Míchej, dokud se nepropojí.
• Zabal do přilnavé fólie a nech přes noc v lednici.
• Rozválej těsto mezi dvěma pečicími papíry, aby ses vyhnul lepivosti. Přidej jen trochu mouky, aby se nelepilo.
• Nech těsto nejméně 2 cm vysoké a propíchej vidličkou.
• Peč 16 až 20 minut při teplotě 170 °C, dokud nebude na povrchu těsto lehce hnědé a na okraji tmavší.
• Okamžitě přenes na čistý pracovní povrch a rozkrájej jej za horka v obdélnících 10 x 3 cm. To je tradiční tvar.
Protože toto těsto neobsahuje vejce, vydrží velmi dlouho chutné, pokud ho uchováš v uzavřené krabičce.
Receptura
310 g másla
125 g cukru moučka
1 ks vejce
375 g hladké mouky
3 g soli
1 lžička vanilkového prášku
• Měkké máslo a moučkový cukr našlehej do krémové pěny.
• Přidej vejce, mouku, sůl a vanilku.
• Pomocí zdobicího sáčku vytvářej na pečicí papír tvar vlny. Doporučuji nalepit pod papír trochu těsta, aby během tvoření neklouzal.
• Peč na 170 °C přibližně 10 – 14 minut.
Bon Appétit