Blog

...ať nejsi mimo mísu

makovo-švetskový štrúdl
10.2. 2023

Makovo-švestkový štrúdl

Neznáme moc jiných zemí, kde by byl mák takovým oblíbencem při pečení, jako je tomu u nás. Nedivíme se! Taky ho milujeme. Makové koláče, buchty nebo makový štrúdl u nás nikdy nesměl chybět. Teď vám prozradíme recept na makovo-švestkový štrúdl z listového těsta. Listové těsto (použijeme polovinu a zbytek může jít do mrazáku)SUROVINYTěsto:250 g hladké mouky30 g měkkého másla2 žloutky (M...

tartaletky s ovocem
1.2. 2023

Ovocné tartaletky s krémem diplomat aneb jak na cukrářský krém od základů

Žloutkový krém, neboli crème pâtissière je základní cukrářský krém, který najdeš v mnoha dezertech a bez znalosti postupu a receptu se při pečení dezertů prostě neobejdeš! Crème diplomate je žloutkový krém odlehčený šlehačkou. Díky ušlehané smetaně je krém jemnější, krémovitější a nadýchanější. Ukážeme ti, jak na něj. Krém diplomat (Crème diplomate) SUROVINY400 g mléka1 vanilkový lusk6 ks žloutků80 g cukru...

Dýňové makronky recept
26.1. 2023

Dýňová ganache do makronek

Dýňových receptů na buchty, dorty a řezy najdeš velké množství. Dýně má tu krásnou vlastnost, že korpus příjemně zvláční. Co takhle ale kombinace dýně a makronky? Máme tu pro tebe recept na dýňovou ganache. Najdeš v ní bílou čokoládu a náš oblíbený francouzský likér Grand Marnier, který vzniká spojením nejlepších koňaků a tropických pomerančů. Ganache má díky této kombinaci jemný pomerančový nádech. Vyzkoušej...

Red Velvet dort
17.1. 2023

Máslovo-sýrový krém a 4 tipy jak na dort Red Velvet

Red Velvet je jeden z nejoblíbenějších dortů na světě. Barevný, vláčný a boží! Je charakteristický svou barvou korpusu, která vzniká i díky reakci kyselého octa a podmáslí. V použitém kakau tak vzniká červený antokyan. Ten zároveň udržuje korpus vláčný, lehký a nadýchaný. (Stačí dodržet zásady při pečení.) Toto přirozené zbarvení dalo základ pro název dortu Red Velvet, neboli „červený samet“. Specifický recept na tento...

recept vosí hnízda matcha tea
16.12. 2022

Vosí hnízda s Matcha tea

Vosí hnízda rozhodně nemohou mezi vánočními druhy cukroví chybět. Chystáme je vždy pár dní před Vánoci a těšíme se na ně jako malé děti. Asi každý známe klasiku, recept s piškotovou základnou, kakaovým vosím úlkem, naplněný žloutkovou náplní s rumem. Letos jsme chtěli zařadit něco speciálního, a proto jsme oslovili úžasnou Leonu z Kavárny mýho života. Ta připravila tento krásný recept...

matcha linecké cukroví recept
3.12. 2022

3 druhy lineckého cukroví

Linecké rozhodně není žádná nuda. Právě naopak. O tom nás teď přesvědčí Leona, která vystupuje na Instagramu na profilu Kavárna mýho života. Linecké cukroví má nezměrné možnosti jak s ním pracovat. Můžeš ho těsně před konzumací nastříkat krémem a ozdobit ovocem, namáčet v čokoládě, zdobit bílkovou polevou, malovat čokoládou atd… Taky to nemusí být jen dva kousky slepené k sobě, ale třeba...

čokoládové věnečky recept
24.11. 2022

Čokoládové měsíčky

Každý rok pečeme okolo dvaceti druhů cukroví. Máme pár ověřených rodinných receptů, které nesmí na vánoční tabuli chybět a pak každý rok zkoušíme kousky nové. Proč? Máme to rádi. Nové chutě, nové tvary, prostě oživení tradice. Některé recepty se pak u nás zabydlí i v dalších letech a jiné zase zmizí a další rok je nahradí jiné. Tyhle čokoládové měsíčky jsou...

banánové muffiny
6.10. 2022

Muffiny s karamelizovanými banány a čokoládou

Muffiny. Tenhle recept vytahuji ze šuplíku, když děti honí mlsná. Banán patří rozhodně mezi jejich nejoblíbenější ovoce. A když se celý pokryje zkaramelizovaným cukrem, povýší to tento jednoduchý recept na muffin na obletovaný skvost naší kuchyně. Peču ráda a často, ale ještě častěji se hlásí malé ručky, že mi chtějí v kuchyni asistovat. Tohle je přesně ten recept, u kterého je...

Jahodové makronky
30.9. 2022

Klasická hořká ganache na Makronky

Milovníci čokolády, univerzálních receptů a Makronek pozor! Máme pro vás recept na klasickou náplň do Makronek a dalších kreací z hořké čokolády, tzv. ganache. Recept na náplň na cca 20 Makronek 150 g šlehačky 20 g másla 150 g hořké čokolády 60% Rozpusť hořkou čokoládu. Nahřej šlehačku s máslem téměř do bodu varu. Postupně přilij do čokolády. Smíchej stěrkou. Když je všechna tekutina zkombinovaná s máslem a s čokoládou, přendej do odměrky a rozmixuj...

Brioška recept
15.9. 2022

Brioche Suisse

Když jsem žil v Paříži, blízko našeho bytu byla jedna z těch úžasných pekáren, kolem které chodíš každý den a zvykneš si na linoucí se vůni baget a croissantů. Tahle byla ještě navíc oceněna nejvyšším oceněním MOF. Jestli něco můžu doporučit, tak je to návštěva jedné z takových pekáren nebo cukráren. Co byste ale v takové pekárně rozhodně neměli minout je Brioche...