Žitná mouka je považována za ideální krmivo pro tvůj počáteční kvásek. Ta totiž obsahuje hodně živin a protože má velmi nízký obsah lepku, je snazší s ní kvásek míchat při každém krmení. A co jiné mouky? Můžeš také použít jiné druhy mouky. Obecně platí: čím více zrn a celozrnné mouky kvásek obsahuje, tím více živin má a tím je lepší. Co je úplně nejlepší? Použít čerstvě namletou mouku. S tou totiž bude kvásek fermentovat úplně nejlépe. Bude přímo skákat radostí.
Začni dělat kvásek s 25 g žitné mouky a 25 g vody. Alternativy k urychlení fermentace? Místo čisté vody můžeš přivést k varu vodu s rozinkami a tu nechat zcela vychladnout. Rozinky sleješ a použiješ vodu z nich na nastartování kvásku. Vhodná je také voda z vařených brambor (neosolená). Pracuje velmi dobře a urychluje proces fermentace.
Potřebuje péči a pohladit. Někteří pekaři promíchávají kvásek svým prstem. Proč? Přenáší se tak prospěšné bakterie z prstu do kvásku. Neublížíš mu tím a navazuješ tak pouto. (Mluvíme však o čistých rukou:-))
Kváskování je velmi pomalý proces. Doporučujeme počkat 2 – 3 dny před prvním „krmením“, dokud nebude fermentace ustálena. Dej mu čas. Kvásek absorbuje bakterie z atmosféry a z tvých rukou. Jakmile se začínají tvořit bubliny, víš, že žije.
Ze „šťastného“ kvásku odeber asi polovinu. Mělo by zbýt 25 g kvásku. Přidej 25 g vody a 25 g žitné mouky. (Tento poměr je 1:1:1). Nech kvásek 24 hodin fermentovat. Odebírání poloviny kvásku a dodání vody a mouky opakuj. Jakmile je kvásek silný a pěkně reaguje, zvyš poměr na 1:3:3 (v létě na 1:5:5). Tedy například: 25 g kvásku : 75 g vody : 75 g mouky
Ideální teplota pro kvásek je kolem 26°C. Pokud chceš silný a aktivní kvásek, snaž se ho uchovávat při pokojové teplotě a vykrmuj dvakrát denně. Drž jej na chladnějším místě doma během léta a poblíž topení nebo zdroje tepla během zimy.
Pokud dáš kvásek do ledničky, nezapomeň ho vyndat z chladu 2 dny před plánovaným pečením. Dokrmuj ho několikrát během této doby, dokud nezíská zpět svou sílu.
Jak vím, kdy můžu kvásek použít na pečení? Musí zdvojnásobit svou velikost. Tip: Po krmení si gumičkou kolem skleničky vyznač, kde kvásek byl a sleduj, jak se vyvíjí a zda svou velikost opravdu zdvojnásobí.
Když pečeš, nezapomínej si schovat trochu kvásku pro další pečení. Zní to logicky, ale někdy se dá zapomenout Kdyby se to stalo, můžeš si vzít trochu těsta, které zrovna zpracováváš. Několikrát ho zase dokrmit a máš znovu počáteční kvásek.
Máš hodně kvásku? Recyklujeme. Pokud zrovna nemáš v plánu péct a nechceš půlku kvásku jen tak vyhodit, nemusíš. Použij přebytečný kvásek pro přípravu úžasné snídaně, svačiny nebo večeře.
Dobrý den, děkuji mockrát za úžasné recepty a návody, hlavně videa na přípravu kvasku ( mám z něho strach). Určitě se do některých receptu pustím. Zdravím, Gražyna
Rádo se děje