Jamalalicha? Jamalalicha. Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála… patláma, patláma, patláma a žbrluch! – Chm!
Z filmu Císařův pekař
Tak tomu nerozumíme ani my. Čemu ale rozumíme, to jsou pekařské termíny, které se ti budou hodit u pečení domácího kváskového chleba. Kapesní pekařský slovník: přiměřeně veliký, přiměřeně malý.
Mouka a voda. V praxi se jedná o odpočinek těsta při pokojové teplotě. Mouka nabobtná pomocí vody, kterou do sebe nasaje. Můžeš nechat proběhnout různě dlouhou dobu, od 20 minut počínaje. Autolýza zlepšuje vlastnosti těsta a zkracuje čas hnětení.
Příprava těsta při prvním kynutí, během něhož se rozvíjí chuť a struktura. V těstě vzniká při tomto procesu oxid uhličitý, který těsto nadlehčuje.
Hydratace kvásku značí množství mouky a vody v kvásku. Kvásek obsahující například 150 g mouky a 150 g vody má hydrataci 100 %.
Kvásek obsahující 150 g mouky a 120 g vody bude mít hydrataci 80 %.
Symbiotická kolonie mikroorganismů, která se živí základními složkami mouky. Nejvíce mu chutná škrob, což je složitý cukr. Během procesu trávení vzniká množství chemických látek. Kvasinky tvoří oxid uhličitý, který kypří, a laktobacily, produkující kyselinu mléčnou, která snižuje v hmotě pH, konzervují a dodávají chuť.
Bílkovinné pletivo, které vzniká, smícháme-li mouku, obsahující lepkotvorné bílkoviny, s vodou. Když těsto hněteme, vytváří se z lepku provazce, které udržují plyny při kynutí těsta.
Nejčastěji se používá název rozkvas pro nakrmený kvásek připravený k akci, tedy pečení.
Způsob, kterým těsto tvarujeme do konečného tvaru. Zároveň se tím zpevňuje a získává správnou strukturu před závěrečným kynutím.
V kváskovém online kurzu Průvodce kváskovým pečením se naučíš jak upéct dokonalý žitný bochník, ale také získáš recept na dokonalý bramborový chleba. K tomu zvládneš Focacciu a přiučíš se další sladké i slané recepty z kvásku.
Děkuji za cenné informace. Učíme se celý život to je svatá pravda . Určitě vaše rady zůročím v pečení chleba. Určitě se budu těšit na další vaše příspěvky.
Díky jste skvělí
Vlasti, děkujeme za krásná slova❤️
Jste neskuteční, veše
Dobrý den, moc vám děkuji za skvělé recepty a hlavně důležité rady. Přeji vám krásný den.
I my moc děkujeme za milou zpětnou vazbu 🙂