Svatomartinské ořechové rohlíčky

5.11. 2024Michaela1088x0

Svatomartinské rohlíčky jsou tradiční lahůdkou, která k nám přináší chuť podzimu a připomíná krásu svatomartinského svátku. Toto nadýchané máslové pečivo bývá plněné ořechy, mákem nebo povidly. Tradice pečení rohlíčků sahá až do středověku. Podle legendy svatý Martin, známý svou štědrostí, rozdal vše, co měl, včetně poloviny svého pláště žebrákovi. Na jeho počest se proto kolem svatomartinského svátku slaví díkůvzdání za úrodu a hojnost, a připravuje se slavnostní jídlo, včetně svatomartinských rohlíčků. A my si dnes spolu upečeme rohlíčky plněné ořechovou náplní.

Svatomartinské rohlíčky

Recept na 18 ks

Těsto
SUROVINY

225 g hladké mouky
2 žloutky
125 g změklého másla
80 g zakysané smetany 18%
1 vanilkový cukr (20 g)
2 g prášku do pečiva s vinným kamenem špetka soli (2 g)

Ořechová náplň
SUROVINY

120 g mletých vlašských ořechů
2 g skořice
60 g moučkového cukru (třtinová moučka) 30 g medu
1 bílek (30 g)
1 vanilkový cukr (20 g)
kůra z 1/2 bio citronu (2 g)

Bílek na potření před pečením

POSTUP
V robotu s nástavcem stěrkové metly utři máslo, vanilkový cukr a žloutky. Přidej zakysanou smetanu a přisyp mouku se solí a s práškem do pečiva. Rychle spoj v hladké nelepivé těsto, které zabal do fólie a ulož alespoň na hodinu do lednice (klidně i do druhého dne). Mezitím si připrav ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, medu, bílku, skořice a vanilkového cukru. Vše spoj tak, aby vznikla tužší hmota. Hotovou náplň ulož do lednice.
Odpočaté těsto rozděl na 3 části, vytvoř kuličky a každou na pomoučněné ploše vyválej do kruhu na tloušťku asi 3 mm, který rozděl na 6 stejných dílů. Na každý trojúhelník nanes 1 lžičku ořechové náplně. Pak těsto z delší strany sroluj a vytvaruj rohlíčky. Okraje rohlíčků stiskni prsty, aby se těsto spojilo a náplň při pečení nevytékala. Takto připravené rohlíčky přenes na plech vyložený papírem na pečení, potři bílkem a upeč v předehřáté horkovzdušné troubě při 170 °C cca 20 minut dozlatova. Nakonec rohlíčky posypej moučkovým cukrem s vanilkou. Nejlepší jsou odleželé druhý den.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.