Recept na 18 ks
Těsto
SUROVINY
225 g hladké mouky
2 žloutky
125 g změklého másla
80 g zakysané smetany 18%
1 vanilkový cukr (20 g)
2 g prášku do pečiva s vinným kamenem špetka soli (2 g)
Ořechová náplň
SUROVINY
120 g mletých vlašských ořechů
2 g skořice
60 g moučkového cukru (třtinová moučka) 30 g medu
1 bílek (30 g)
1 vanilkový cukr (20 g)
kůra z 1/2 bio citronu (2 g)
Bílek na potření před pečením
POSTUP
V robotu s nástavcem stěrkové metly utři máslo, vanilkový cukr a žloutky. Přidej zakysanou smetanu a přisyp mouku se solí a s práškem do pečiva. Rychle spoj v hladké nelepivé těsto, které zabal do fólie a ulož alespoň na hodinu do lednice (klidně i do druhého dne). Mezitím si připrav ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, medu, bílku, skořice a vanilkového cukru. Vše spoj tak, aby vznikla tužší hmota. Hotovou náplň ulož do lednice.
Odpočaté těsto rozděl na 3 části, vytvoř kuličky a každou na pomoučněné ploše vyválej do kruhu na tloušťku asi 3 mm, který rozděl na 6 stejných dílů. Na každý trojúhelník nanes 1 lžičku ořechové náplně. Pak těsto z delší strany sroluj a vytvaruj rohlíčky. Okraje rohlíčků stiskni prsty, aby se těsto spojilo a náplň při pečení nevytékala. Takto připravené rohlíčky přenes na plech vyložený papírem na pečení, potři bílkem a upeč v předehřáté horkovzdušné troubě při 170 °C cca 20 minut dozlatova. Nakonec rohlíčky posypej moučkovým cukrem s vanilkou. Nejlepší jsou odleželé druhý den.