Závin plný jablečného poznání

10.10. 2020Michaela2314x0

Co spojuje recept na štrůdl s jablkem? Přece prvotní hřích a poznání. Jaké? Nebýt tenkrát Evy v Ráji, asi bychom dnes nemohli ochutnat ani jablečný štrůdl ani další jablečné dezerty. To by bylo škody, nemyslíš?

Receptů na jablečný závin je snad stovky. Každá rodina má svůj ověřený. Existují drobné variace v jablečné náplni (s ořechy, rozinkami či bez nich), ale ještě více je snad druhů těst: tvarohové, pivní, listové… My tu máme recept na skutečnou klasiku. Čeká tě Jablečný závin z domácího listového těsta.

Těsto (recept na 2 záviny) 
210 g hladké mouky
28 g měkkého másla
45 g žloutků
5 g soli
65 g vody 

Kostka másla
210 g másla (chlazeného)
90 g hladké mouky

Překládáme třikrát (4/3/3) a pozor, dodržet 30 minut v mrazáku mezi každým překládáním. Více o technice listového těsta je tady.

Rozinky v rumu 
250 g rozinek 
100 g vody
50 g cukru krupice 
80 g rumu

Vař vodu s cukrem. 
Přidej rum.
Přidej ještě do horkého sirupu rozinky.
Nech je nasáknout několik hodin před použitím. 

Postup dokončování

  • 1/2 listového těsta (325 g těsta) vyválej na 45 x 20 cm.
  • Posyp sladkou strouhankou (použít můžeš všechno co ti zbyde ze sladkého pečiva: loupáků, buchet, atd.) + cukr třtinový a skořice. Tady neexistuje přesný poměr. Prostě od oka.
  • Přidej 6 – 8 nastrouhaných jablek, 80 g ořechů (trochu nasekané) a 40 g rozinek v rumu (bez šťávy) . 
  • Zaviň a pomaž trochou žloutku se smetanou.
  • Peč na 170 °C cca 35 – 40 minut.
  • Tip: 3 – 4 minuty před upečením potři záviny šťávou z jablek, která vytekla na plech. Dej zpět dopéct do trouby. Povrch se tak krásně zkaramelizuje.😉
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.

  • Sweetletter

    Jednou za čas pošleme sladkou inspiraci. Recepty, zajímavosti, tipy a rady ze světa Sweeťáků.

    Stisknutím tlačítka "souhlasím ...", souhlasíte s tím, že vám budu posílat na vložený email zprávy se zajímavým obsahem z oblasti cukrovinek. Na emaily se můžete těšit zpravidla 2x měsíčně a pokud narazím na zajímavou tvorbu někoho dalšího, rád dám i o jeho práci vědět. Pokud už nebudete chtít e-maily dále dostávat, kdykoliv můžete tento souhlas odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každé zprávě. Vaše údaje bude spravovat má firma sweetflow.cz podle těchto zásad zpracování a ochrany osobních údajů.
  • Kategorie