Když dostanu chuť na Věneček, jsem k nezastavení. Ale není to jako s kvalitní čokoládou, kterou vždy doma najdu v tajných zásobách. S tím Věnečkem se to lehce zkomplikuje. Přemýšlím, zda mi stojí za výlet do nějaké cukrárny poblíž? Jenže co si budeme povídat, v cukrárnách je to někdy tak trochu loterie.
Věnečky milujeme. Poctivé, tradiční, ale přeci jen jim něco MUSÍ chybět. Ano, čteš správně: CHYBĚT.
Říkáš si, že jim třeba nedáme fondánovou polevu a posypeme je moučkovým cukrem? Nebo na ně dáme čokoládu. Vše je možné a variantám se nebráníme, přesto jedno je pro nás to nejdůležitější. Ta dokonalá souhra odpalovaného těsta a žloutkového krému, který je sladký tak akorát, aby vyzdvihl vůni a chuť krému.
Takže našemu Venečku prostě chybí přebytek cukru. A my se o náš tak akorát sladký recept chceme s tebou podělit. Budeme moc rádi, když nám pak povíš, jak chutnal nebo co máš na Věnečku nejraději. A u tohoto receptu se rovnou naučíš nebo si procvičíš jak na odpalované těsto a žloutkový krém. Krásné cukrářské základy.
Základem je odpalované těsto 75 g vody 75 g mléka 60 g másla 112 g hladké mouky 2 g soli 4 g cukru krupice 150 g vajec (3 ks)
Postup na odpalované těsto
Úspěch je zaručen vždy, když se dodrží přesné množství ingrediencí.
V hrnci zahřívej vodu, mléko a máslo dohromady téměř do bodu varu. Sundej z plotýnky a přidej mouku s cukrem a solí. Mouku nepřidáváme, když je hrnec přímo na sporáku, protože by to mohlo vytvořit nežádoucí hrudky. Jakmile se z těsta udělá koule, dej zpět na plotýnku. Těsto míchej stěrkou po dobu nejméně 3 minut, abys mouku uvařil.
Jakmile na dně nádoby vidíš tenký povlak škrobu, je těsto připraveno.
Přendej těsto do mísy a v robotu míchej stromečkem po dobu 2 minut, aby se uvolnila pára.
Nech těsto vychladnout před přidáním vajíček. Ta potom přidávej jedno po druhém. Teplota pod 60 °C je v pořádku. Příliš horké těsto by vajíčka srazilo.
Na stříkání použij 12mm řezanou trubičku a nastříkej na silikon, nebo pečicí papír. Pozor na techniku. Je to jeden z nejčastějších problémů nedokonalosti, který může nastat. Technika stříkání je velmi důležitá. (Podrobně se s ní můžeš seznámit v kurzu odpalovaného těsta.)
Posyp nastříkané těsto moučkovým cukrem. Pomůže to těstu, aby se nerozpadlo.
Vlož do předehřáté trouby na 240 °C a troubu ihned vypni. Po 10 minutách troubu znovu zapni a nastav na 170 °C a pečeš dalších 15 – 20 minut. Krásně dozlatova.
600 g mléka 1 vanilkového lusku 180 g žloutků 120 g cukru krupice 70 g kukuřičného škrobu 300 g šlehačky 40%
Svař mléko s vanilkovým luskem a semínky z něj (rozpůlený a vyjmutá semínka) a polovinou cukru.
Zvlášť připrav do mísy žloutky, kukuřičný škrob a zbývající cukr. Rozšlehej až do pěny.
Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Přilévej pomalu, ale za neustálého míchání. Když se zbývající mléko vaří, přidej žloutkovou směs a vař na nízkém středním stupni po dobu 3 – 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy do centra.
Přendej do plastové krabičky. (Pokud je krém trochu přichycený, což se někdy stává, projeď ho cedníkem. Nikdy ale nemixuj, protože by se rozbila struktura škrobu a žloutkový krém by se proměnil v polévku.)
Dej krém na hodinu do lednice.
Vyjmi krém z ledničky. V misce robota použij násadu stromeček (plochý šlehač) jemně, pár sekund. Ručně stěrkou také není problém. Pozor na přemíchání! Rozbila by se struktura a byl by řídký.
Vyšlehej šlehačku 40%, aby byla pěkně pevná. Začleň ji jemně do krému stěrkou. Pro zvýraznění chuti můžeš (ale nemusíš) přidat špetku soli.
A jak poznat správnou konzistenci? Krém by měl držet na lžíci.
300 g Fondant potahovací hmota Rum od oka (cca 50 g)
(Jak na domácí fondán? Cukr krupice, glukóza a voda na 114°C, a pak rychle nalít a zchladit na pracovní ploše.)
Záleží na konzistenci fondánu, kolik rumu dáš. Fondán se musí v lázni prohřívat, dokud nedosáhne 35 – 40 °C. Poté postupně přidávej rum, dokud nebude fondán měkký a nepůjde snadno míchat stěrkou. Zkus potáhnout jeden Věneček. Pokud těsto nevidíš skrz polevu, je fondán příliš hustý. Pokud poleva proteče, pak příliš tekutá. Teplota nesmí překročit 40 °C. Pokud je poleva příliš chladná, bude naopak obtížné věnečky potáhnout. Je tedy potřeba polevu znovu zahřát.
Dobrý den, recepty skvělé, vše vypadá nádherně, ráda něco vyzkouším. Chtěla jsem se ale zeptat, ve většině receptů používáte robota a já mám děsně malou kuchyň dá se to hnětení atd. nahradit obyčejným šlehačem s vidlicemi ? Třeba tady u věnečků ?
Pěkný den, Terezo,
moc děkujeme za milou zprávu.
Chápeme;)
Ano, u většiny se dá nahradit;)
Kdyby cokoliv, pište.
Ať vám tvoření dělá radost
Martina ze Sweet Flow
Dobrý den musím říct že jsem totální amatér a začátečník v jednom, již jsem si pár receptů od vás vyzkoušela a musím říct že pochval bylo víc než dost, hlavně venečky z odpalovaneho těsta, žloutky krém a pařížská šlehačka.
Tak tohle je radost pohledět, málem jsem si poslintala monitor a vzpomínkami se vrátila do dětství. Díky za to ♥.
Michaelo, to nás moc těší:-)
Vypadá to skvěle hned až budu mít trochu volna tak vyzkouším
Dnes také zkouším zatím to vypadá dobře
krásné a krásně popsáno, asi se jich přestanu bát a konečně je vyzkouším
Dobrý den, recepty skvělé, vše vypadá nádherně, ráda něco vyzkouším. Chtěla jsem se ale zeptat, ve většině receptů používáte robota a já mám děsně malou kuchyň dá se to hnětení atd. nahradit obyčejným šlehačem s vidlicemi ? Třeba tady u věnečků ?
Pěkný den, Terezo,
moc děkujeme za milou zprávu.
Chápeme;)
Ano, u většiny se dá nahradit;)
Kdyby cokoliv, pište.
Ať vám tvoření dělá radost
Martina ze Sweet Flow
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký fondant používáte? Kde ho lze koupit? Děkuji 🙂
Dobrý den, podívejte se zde 🙂 https://www.monacoint.com/eshop/produkt/lapfq-1?gclid=Cj0KCQiAhf2MBhDNARIsAKXU5GSpeHynwqrH6ZywTJO0eZlhyEG34pbwdnq71Y6_dvMe6SlY8yjdTPQaAuCOEALw_wcB
Krásný den přejeme
Tak ty jsou dokonalé,ale jestli to tak půjde dál,tak do těch plavek nikdy neshodím
Tak to jsme rádi? 😀
Úžasný
Dobrý den musím říct že jsem totální amatér a začátečník v jednom, již jsem si pár receptů od vás vyzkoušela a musím říct že pochval bylo víc než dost, hlavně venečky z odpalovaneho těsta, žloutky krém a pařížská šlehačka.
Vodu a mléko mám odvážit když je to na gramy?
Ano, přesně tak 🙂