Svatební den má svou nezapomenutelnou atmosféru. Všichni mají takovou tu jiskru v oku a bezpochyby je to jeden z nejhezčích dnů, které v životě zažíváme. Kromě skvělých lidí, kteří bývají jeho součástí, atmosféru doplňuje také oblíbené jídlo. Svatební koláčky, dort a jiné sladkosti jsou samozřejmostí…
O ten šťastný den naší Míši a Ondřeje se teď podělíme i s vámi. Začlenili jsme totiž naše recepty a nápady, které vám ukazujeme v našich kurzech a tvorbě.
Bylinková svatba
Bylinky. Máme je na zahrádce, doma v truhlících na oknech, ale věděli jste, že se skvěle hodí třeba na svatbu?
Míša si splnila sen o svatbě, která voní všem. Vše začalo už zvaním hostů na stavbu. Spolu s pozvánkou předala snítku rozmarýnu a skleničku nasušených bylinek (majoránky, bazalky a tymiánu). Alternativou mohou být také čerstvé bylinky v květináči se zápichem s pozváním.
Na svatbě byl nachystán bylinkový stůl. Na něm na hosty čekal domácí chléb různých druhů. K tomu napečené domácí sladké i slané sušenky. Vše doplněno o bylinkové olivové oleje.
Jak na olivový olej s bazalkou a česnekem?
3 hrsti listů bazalky
500 ml extra panenského olivového oleje
1 citron
5 stroužků česneku
Bazalku omyj a nech oschnout. Nasekej a vlož na dno čisté sklenice společně s oloupanými a plochou stranou nože rozmáčklými stroužky česneku (tím česnek pustí aroma). Zalij olejem a šťávou z citronu (lžíce až dvě). Všechny listy by měly být ponořené v oleji.
Sklenici uzavři a vlož na několik dní do chladničky. Pak olej přeceď do čisté lahve. Spotřebuj nejpozději do 2 týdnů. Uchovávej v chladničce.
Na rautovém stole byl výběr různých tapas neboli jednohubek. Slané štrůdly, šneci a delikatesy z listového těsta, které se stalo žádaným artiklem svatby. Dokonalé listové těsto na různé způsoby už na přání svatebčanů učíme v našem kurzu.
Štrůdl se zelím a uzeným
Listové těsto
210 g hladké mouky 28 g měkkého másla 60 g žloutků 5 g soli 65 – 70 g vody
Kostka másla 210 g másla (chlazené) 90 g hladké mouky
Náplň:
1 lžíce rostlinného oleje
2 cibule
1 kmín
100 g předvařeného uzeného masa nebo anglické slaniny
2–3 hrsti kysaného zelí
sůl
V menším hrnci rozpal olej. Opeč na něm cibuli doměkka. Přidej lžičku kmínu. Přisyp uzené maso nebo slaninu, nakrájené na kostičky. Chvilku opékej a nakonec přidej zelí. Nech dusit.
Když zelí změkne, osol a nech vychladnout.
Sladká tečka v podobě levandulových makronek. Naše tipy, aby se ti povedly, najdeš na blogu.
Minidezerty jsou trendy a hodí se právě na svatbu. Proto Sweet Tapas z našeho kurzu nechyběli ani na svatbě Míši a Ondřeje.
Osvěžení si hosté vychutnali v podobě okurkové limonády s mátou a jahodové limonády s meduňkou. Recepty na ně najdeš v našem článku.
A co tvoje vzpomínky na nějakou svatbu? Napiš nám do komentářů.