Jak na vláčný korpus... bez kompromisu
Cukrář Xavier ti ukáže zaručený recept a techniky, jak na univerzální korpusy
Kakaový korpus
Ideální na čokoládový dort k narozeninám nebo klasický schwarzwaldský dort.
Kakaový korpus
7 bílků
12 žloutků
260 g cukru krupice
78 g hladké mouky
78 g kakaa (Můžeš také použít tmavé kakao, 1/3 z celkového množství kakaa: 53 g kakaa a 25 g tmavého kakaa.)
45 g řepkového nebo slunečnicového oleje
špetku soli
Nastav teplotu trouby na 160 °C a připrav si formu o průměru 22 cm a výšce 8 cm, a nebo můžeš péct zvlášť ve 3 ráfcích (bude to rychlejší).
Prosypej mouku a kakao a přidej sůl.
Odděl bílky a žloutky (pokojové teploty, ideálně den předem).
Navaž krupicový cukr a olej.
Ideální je pracovat se dvěma šlehači. Pokud máš jen jeden, tak žloutky vyšlehej ručně a bílky dej vyšlehat do robota.
K vyšlehaným žloutkům přidej třetinu cukru.
Ve druhé misce vyšlehej bílky na prostřední rychlost.
Když vaječné žloutky vytvoří pěnu, tak přidej olej.
Když je sníh z bílků tuhý, přidej postupně zbylý cukr.
Zvyš rychlost na 2 - 3 minuty, aby byl meringue (pěnová pusinka) pěkný a tuhý.
Přidej žloutkovou pěnu do vyšlehaných bílků, začleň pomocí stěrky.
Přidej na třikrát mouku a kakao a míchej stěrkou. Zapracovávej směrem zespoda nahoru a otáčej mísou. Snaž se moc nepřemíchat směs, aby ti našlehaná hmota nespadla a nestala se moc tekutou. Pak by korpus správně nevyběhl během pečení.
Peč na 160 °C po dobu cca 60 minut (pokud pečeš se 3 ráfky, trvá to asi polovinu času).
Zkontroluj, zda je korpus správně propečený, než ho vyndáš z trouby.
Nech korpus vychladnout.
Odendej dortovou formu, můžeš si pomoci tenkým nožem, abys nepoškodil okraje korpusu.
Pokud korpus hned nepoužiješ, zabal ho do potravinářské fólie a dej do lednice.
Vytiskni si recept na kakaový dortový korpus.
Světlý korpus: GÉNOISE
Univerzální korpus, se kterým vykouzlíš vše, co tě napadne... třeba tradiční FRAISIER nebo i roládu.
Génoise (světlý korpus)
4 ks vajec
90 g cukru krupice
130 g hladké mouky
60 g olivového oleje
kůra z 1 ks citronu
Předehřej troubu na 170 °C.
Vyšlehej vejce s cukrem do pěny (6 – 7 minut). Použít můžeš 3 nebo 4 vejce, podle toho, jak vysoký korpus chceš.
Mezitím si prosej mouku do mísy. Kůru z citronu nastrouhej do misky s olivovým olejem a připrav si formu na dort.
Když jsou vejce a cukr dobře vyšlehané, přidej postupně olej s nastrouhanou citronovou kůrou. Jakmile se začlení, přestaň šlehat.
Teď přidáme mouku. Natřikrát, aby se dobře promíchala. Pomocí stěrky tak těsto několikrát promíchej zdola nahoru a otáčej miskou. Ujisti se, že je všechna mouka dobře promíchaná a nebudeš mít v těstě nechtěné hrudky.
Do spodu dortové formy si dej pečicí papír. Nalij těsto do dortové formy (20 cm průměr je ideál) a peč na 170-180 °C po dobu přibližně 20 minut. (Délka pečení závisí na troubě.)
Zkontroluj špejlí, zda se těsto nelepí a dort je i uprostřed dobře propečený.
Nech 10 minut vychladnout na mřížce, a poté jej otoč na chladný plech a sejmi pečicí papír.
Po vychladnutí vyjmi z dortové formy pomocí nože.
Pokud hned nebudeš s korpusem dále pracovat, zabal ho do fólie.
Vytiskni si recept na světlý korpus.
Online kurzy pečení
... z pohodlí tvé kuchyně. Pomohou ti zvládnout i ty největší cukrářské výzvy!
Daruj online kurz i jako dárek.