Blog

...ať nejsi mimo mísu

linecký koláč s karamelem a ořechy
16.11. 2021

Linecký koláč se slaným karamelem a pekanovými ořechy

Jemné linecké těsto v tomto koláči tvoří základ pro souhru chutí slaného karamelu a pekanových ořechů. Xavier se inspiroval v anglosaské kuchyni, kde se právě pekanové ořechy při pečení hojně využívají. Pekanové ořechy vynikají sladkou máslovou chutí a příjemnou vůní. Výborně se k nim hodí právě slaný karamel. A navíc, podobně jako další ořechy, obsahují vysoký obsah živin. Takže můžeme mluvit...

Sirup
15.11. 2021

Sirup na svařák, co zahřeje

I chladné dny podzimních a zimních měsíců mají své kouzlo. Zejména, když si je můžeš provonět a prohřát lahodným svařákem. Máme pro vás recept na sirup na svařák. Tradice jeho přípravy vznikla před několika lety. To jsme si takhle s kamarádkami řekly, že nebudeme přes zimu zahálet a budeme vyrážet na procházky po okolí. A tak jsme téměř se železnou pravidelností jednou týdně nasadily...

Míša roláda
10.11. 2021

Míša roláda

Asi každý z nás někdy ochutnal tvarohové Míša řezy. Kombinace tvarohu a kakaového korpusu v nás vyvolává vzpomínky na dětství a také chuť na nanuk. Míša ale může mít mnoho podob. Kromě řezů, dortu a nanuku můžeš zkusit Míša roládu podle cukráře Xaviera. Je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Místo klasického máslovo-tvarohového krému se můžeš těšit na odlehčenou variantu. Recept na Míša roládu Potřebovat budeš:...

vánoční dárky
27.10. 2021

Dárky, které letos na Vánoce rozhodně nekupuj! Co je letos trendy?

Projíždíme internet a hledáme tipy na vánoční dárky. Rozklikneme jeden z odkazů, který nám slibuje zaručené tipy na ty nejoblíbenější dárky letošních Vánoc a hned v prvních řadách na nás svítí vibrátor, čistička vzduchu, podprsenka, ponožky a hodinky. Že by letos byly Vánoce originální? S tímto výběrem jsme se úplně neztotožnili, a tak jsme nelenili a udělali si takový malý průzkum top dárků na Vánoce, třeba pomůže...

čokoládové sušenky
25.10. 2021

Čokoládové sušenky

Jsou opravdu vynikající, vláčné a vždy se povedou na výbornou. A taky to je rychlovka. Adéla, známá gurmánka vystupující pod jménem @foodadyct, se inspirovala receptem v zahraničí u slavné Nigelly Lawson. Ta kombinace 70% čokolády a slané hrubozrnné soli navrchu dodává sušenkám, nebo chceš-li cookies, šmrnc. Recept na 8 sušenek (každá 66 g) Ingredience: 150 g hladké pšeničné mouky 30 g holandského...

griliáš
22.10. 2021

Griliáš, cukrářský zlatý poklad

Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny… nebo cihla… zlatá :). Nejen pro to, že má díky karamelu zlatavou barvu, ale je také základem mnoha klasických dezertů. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, ale použít se dají také vlašské nebo pekanové ořechy, mandle atd. Jakmile zvládneš techniku jeho přípravy a ochutnáš tu sladko-ořechovou kombinaci, otevírají...

pečený čaj
13.10. 2021

Pečený čaj, co voní jako štrúdl

Recept na tento pečený čaj mám od svojí maminky. Ta si ho doma často připravuje z ovoce, které naše babička vypěstuje na zahrádce. Nejčastěji do něj tak dáváme jablka a hrušky. Já ještě recept vylepšila a přidávám rozinky a švestky. A protože kvůli vůni přisypávám i trochu skořice, děti tomuto čaji začaly říkat štrúdl. Nejen že chutná, ale také krásně voní a opravdu trochu svou...

čokoládová pěna
12.10. 2021

Čokoládová pěna, rychlý a elegantní dezert

Kamkoliv se ve Francii podíváte, ať už jste v Paříži nebo v krásné provensálské vesničce, narazíte na čokoládovou pěnu. Na tomto božském francouzském dezertu si můžete pochutnat na každém rohu, a to doslova. Je servírována nejen v oblíbených kavárnách, ale i v luxusních restauracích oceněných Michelinskými hvězdami. Není tedy překvapením, že Francouzi jsou „vynálezci“ tohoto skvostného dezertu z čokolády. Původních receptů na tento čokoládový dezert...

Pařížšká šlehačka
29.9. 2021

Pařížská šlehačka, výborná do dezertů a dortů

Tento jednoduchý recept na pařížskou šlehačku využiješ do věnečků, rolád, dortů, tartaletek a mnoha dalších dezertů. Recept na Pařížskou šlehačku450 g šlehačky 33%45 g glukózy 100 g hořké čokolády 70% Postup: Rozpusť čokoládu na vodní lázni. Vař polovinu šlehačky a glukózu. Nalij horkou šlehačku do čokolády. Postupně (podle videa). Přidej zbytek studené šlehačky. Rozmixuj. Přendej do odměrky. Dej do lednice přes noc. Až budeš chtít použít, našlehej na střední rychlost do husta.  Proč...

17.9. 2021

Bezlepkové sezamové sušenky

K odpolední kávě, ke svačině do školy, do práce kolegům a nebo ke snídani. Prostě pro změnu. Navíc bez lepku s množstvím sezamových semínek jsou přímo nabité zdravím. Sezam je výborný zdroj vlákniny, vápníku, bílkovin a vitamínu B. Díky tomu jsou sušenky prospěšné pro zdravý růst kostí, snížení krevního tlaku, pomáhají také při tvorbě krevních buněk nebo se snížením hladiny...