Blog

...ať nejsi mimo mísu

Plněné ořechy
5.12. 2021

Plněné ořechy

Naše vánoční pečení se rozhodně nemůže obejít bez takové klasiky, jako jsou plněné ořechy. Zvykli jsme si toto cukroví dělat ve dvou variantách. Děláme rovnou dvojitou dávku těsta a do jedné dáváme kvalitní holandské kakao, díky němuž jsou ořechy opravdu tmavé a světlý krém v nich vynikne. Je čas, aby doma zavoněly pečené ořechy. Ořechy:350 g hladké mouky150...

Hovězí po burgundsku
26.11. 2021

Bœuf bourguignon

Francouzská klasika, o kterou rozhodně nemůžete přijít. Připravuji ji často, nejen pro sváteční chvíle. Hovězí maso se pomalu a dlouho vaří v marinádě. Trpělivost se vám rozhodně vyplatí. Hovězí po burgundsku má intenzivní a delikátní chuť. Moje babička, které je neuvěřitelných 97 let, žije na jihu Francie a stále ještě sama vaří. Právě ona umí skvělý Boeuf Bourguignon. Tedy vlastně „une daube“....

Linecké cukroví
25.11. 2021

Linecké cukroví

Vánoční klasika, která u nás nemůže chybět. Linecké cukroví. Může mít různé tvary, ale vždy by mělo být krásně měkké. U nás je namazané výbornou lineckou nebo rybízovou marmeládou. Po vyzkoušení několika receptů jsem nakonec skončila u tohoto, který mi předala maminka mého manžela. Recept se mi osvědčil. S těstem se dobře pracuje a po naplnění je cukroví měkké již do druhého...

pomerančová marmeláda
22.11. 2021

Kořeněná pomerančová marmeláda

Marmelády z citrusů jsou především britskou doménou. Neobvyklá chuť v sobě spojuje sladkost, hořkost i nakyslost. Hodí se na tousty nebo palačinky, ale my ji milujeme třeba k sýrům. Zvláštní akcent jí dodává použité koření a citronová šťáva. Přidat lze i zázvor nebo trochu whisky. Tradiční anglický recept nepoužívá želírovací cukr, ale pomeranče se u něj vaří 4 hodiny. My tu ale máme...

linecký koláč s karamelem a ořechy
16.11. 2021

Linecký koláč se slaným karamelem a pekanovými ořechy

Jemné linecké těsto v tomto koláči tvoří základ pro souhru chutí slaného karamelu a pekanových ořechů. Xavier se inspiroval v anglosaské kuchyni, kde se právě pekanové ořechy při pečení hojně využívají. Pekanové ořechy vynikají sladkou máslovou chutí a příjemnou vůní. Výborně se k nim hodí právě slaný karamel. A navíc, podobně jako další ořechy, obsahují vysoký obsah živin. Takže můžeme mluvit...

Sirup
15.11. 2021

Sirup na svařák, co zahřeje

I chladné dny podzimních a zimních měsíců mají své kouzlo. Zejména, když si je můžeš provonět a prohřát lahodným svařákem. Máme pro vás recept na sirup na svařák. Tradice jeho přípravy vznikla před několika lety. To jsme si takhle s kamarádkami řekly, že nebudeme přes zimu zahálet a budeme vyrážet na procházky po okolí. A tak jsme téměř se železnou pravidelností jednou týdně nasadily...

Míša roláda
10.11. 2021

Míša roláda

Asi každý z nás někdy ochutnal tvarohové Míša řezy. Kombinace tvarohu a kakaového korpusu v nás vyvolává vzpomínky na dětství a také chuť na nanuk. Míša ale může mít mnoho podob. Kromě řezů, dortu a nanuku můžeš zkusit Míša roládu podle cukráře Xaviera. Je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Místo klasického máslovo-tvarohového krému se můžeš těšit na odlehčenou variantu. Recept na Míša roládu Potřebovat budeš:...

vánoční dárky
27.10. 2021

Dárky, které letos na Vánoce rozhodně nekupuj! Co je letos trendy?

Projíždíme internet a hledáme tipy na vánoční dárky. Rozklikneme jeden z odkazů, který nám slibuje zaručené tipy na ty nejoblíbenější dárky letošních Vánoc a hned v prvních řadách na nás svítí vibrátor, čistička vzduchu, podprsenka, ponožky a hodinky. Že by letos byly Vánoce originální? S tímto výběrem jsme se úplně neztotožnili, a tak jsme nelenili a udělali si takový malý průzkum top dárků na Vánoce, třeba pomůže...

čokoládové sušenky
25.10. 2021

Čokoládové sušenky

Jsou opravdu vynikající, vláčné a vždy se povedou na výbornou. A taky to je rychlovka. Adéla, známá gurmánka vystupující pod jménem @foodadyct, se inspirovala receptem v zahraničí u slavné Nigelly Lawson. Ta kombinace 70% čokolády a slané hrubozrnné soli navrchu dodává sušenkám, nebo chceš-li cookies, šmrnc. Recept na 8 sušenek (každá 66 g) Ingredience: 150 g hladké pšeničné mouky 30 g holandského...

griliáš
22.10. 2021

Griliáš, cukrářský zlatý poklad

Griliáš je základní stavební kámen cukrařiny… nebo cihla… zlatá :). Nejen pro to, že má díky karamelu zlatavou barvu, ale je také základem mnoha klasických dezertů. Griliáš je hmota z karamelu a oříšků, nejčastěji těch lískových, ale použít se dají také vlašské nebo pekanové ořechy, mandle atd. Jakmile zvládneš techniku jeho přípravy a ochutnáš tu sladko-ořechovou kombinaci, otevírají...