Jak na vláčný korpus... bez kompromisu

Cukrář Xavier ti ukáže zaručený recept a techniky, jak na univerzální korpusy

Kakaový korpus

Ideální na čokoládový dort k narozeninám nebo klasický schwarzwaldský dort.

Kakaový korpus 

7 bílků
12 žloutků 
260 g cukru krupice 
78 g hladké mouky
78 g kakaa (Můžeš také použít tmavé kakao, 1/3 z celkového množství kakaa: 53 g kakaa a 25 g tmavého kakaa.)

45 g řepkového nebo slunečnicového oleje 
špetku soli 

Nastav teplotu trouby na 160 °C a připrav si formu o průměru 22 cm a výšce 8 cm, a nebo můžeš péct zvlášť ve 3 ráfcích (bude to rychlejší). 
Prosypej mouku a kakao a přidej sůl. 
Odděl bílky a žloutky (pokojové teploty, ideálně den předem). 
Navaž krupicový cukr a olej.
Ideální je pracovat se dvěma šlehači. Pokud máš jen jeden, tak žloutky vyšlehej ručně a bílky dej vyšlehat do robota. 
K vyšlehaným žloutkům přidej třetinu cukru.
Ve druhé misce vyšlehej bílky na prostřední rychlost. 
Když vaječné žloutky vytvoří pěnu, tak přidej olej.
Když je sníh z bílků tuhý, přidej postupně zbylý cukr.
Zvyš rychlost na 2 - 3 minuty, aby byl meringue (pěnová pusinka) pěkný a tuhý.
Přidej žloutkovou pěnu do vyšlehaných bílků, začleň pomocí stěrky. 
Přidej na třikrát mouku a kakao a míchej stěrkou. Zapracovávej směrem zespoda nahoru a otáčej mísou. Snaž se moc nepřemíchat směs, aby ti našlehaná hmota nespadla a nestala se moc tekutou. Pak by korpus správně nevyběhl během pečení. 
Peč na 160 °C po dobu cca 60  minut (pokud pečeš se 3 ráfky, trvá to asi polovinu času). 
Zkontroluj, zda je korpus správně propečený, než ho vyndáš z trouby. 
Nech korpus vychladnout. 
Odendej dortovou formu, můžeš si pomoci tenkým nožem, abys nepoškodil okraje korpusu. 
Pokud korpus hned nepoužiješ, zabal ho do potravinářské fólie a dej do lednice. 

Vytiskni si recept na kakaový dortový korpus.

sleva
sleva

Světlý korpus: GÉNOISE

Univerzální korpus, se kterým vykouzlíš vše, co tě napadne... třeba tradiční FRAISIER nebo i roládu.

Génoise (světlý korpus)

4 ks vajec
90 g cukru krupice
130 g hladké mouky
60 g olivového oleje
kůra z 1 ks citronu

Předehřej troubu na 170 °C. 
Vyšlehej vejce s cukrem do pěny (6 – 7 minut). Použít můžeš 3 nebo 4 vejce, podle toho, jak vysoký korpus chceš.
Mezitím si prosej mouku do mísy. Kůru z citronu nastrouhej do misky s olivovým olejem a připrav si formu na dort.
Když jsou vejce a cukr dobře vyšlehané, přidej postupně olej s nastrouhanou citronovou kůrou. Jakmile se začlení, přestaň šlehat.
Teď přidáme mouku. Natřikrát, aby se dobře promíchala. Pomocí stěrky tak těsto několikrát promíchej zdola nahoru a otáčej miskou. Ujisti se, že je všechna mouka dobře promíchaná a nebudeš mít v těstě nechtěné hrudky.
Do spodu dortové formy si dej pečicí papír. Nalij těsto do dortové formy (20 cm průměr je ideál) a peč na 170-180 °C po dobu přibližně 20 minut. (Délka pečení závisí na troubě.)
Zkontroluj špejlí, zda se těsto nelepí a dort je i uprostřed dobře propečený.
Nech 10 minut vychladnout na mřížce, a poté jej otoč na chladný plech a sejmi pečicí papír.
Po vychladnutí vyjmi z dortové formy pomocí nože.
Pokud hned nebudeš s korpusem dále pracovat, zabal ho do fólie.

Vytiskni si recept na světlý korpus.

Online kurzy pečení

... z pohodlí tvé kuchyně. Pomohou ti zvládnout i ty největší cukrářské výzvy!

Daruj online kurz i jako dárek.

OSTRUŽINOVÝ DORT

Dort, co má sex-appeal!
millefeuille

MILLEFEUILLE

Tisíce lístků a umění cukrařiny
Eclair

MASTERCLASS: CHOUX

Odpalované těsto
kváskový chléb Šumava

PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA

Začni péct jednoduše

MOJE MAKRONKY

13 druhů a náplní, videa, tipy
Mini pavlova

DORT PAVLOVA

Lehká, ale vydrží?
Opera dort

OPERA DORT

Vrchol francouzské cukrařiny
Tartaletka

TAJEMSTVÍ TARTALETEK

Fantazie a kreace
Bûche de Noël -Vánoční poleno

Bûche de Noël

Vánoční poleno
mousse cake

LEHKÉ DORTY

Odlehčené, bezlepkové, snové
Sacher dort

SACHER DORT

Dost bylo suchých Sacherů!
kváskový chleba

PRŮVODCE KVÁSKOVÝM PEČENÍM

Kvásek je životní styl
Cukroví linecké

IKONICKÉ DRUHY CUKROVÍ

České i francouzské. Od cukráře i praprababiček.
Croissanty

LAMINOVÁNÍ A CROISSANTY

Pečivo, Viennoiserie
kremrole

ČESKÉ KREMROLE

Základy listového těsta a jak na 2 druhy kremrolí

LASKONKY

Tradiční české i hravé moderní

SWEET TAPAS

Minidezerty
Millefuille

KŘEHKÉ LISTOVÉ TĚSTO

Technika, postup, recepty
zástěra Sweetflow

ONLINE KURZ V DÁRKOVÉM BALÍČKU

Dárkový poukaz na online kurz a stylová zástěra v dárkové krabičce.
V kuchyni ve škole

V KUCHYNI PO ŠKOLE

Vzdělávací aktivity pro děti do kuchyně