Blog

...ať nejsi mimo mísu

meruňková tartaletka
7.8. 2020

Tartaletka s mandlovým krémem, pistáciovou pěnou a meruňkami

Recept na tartaletku5 kusů Linecké těsto (metodou „par crémage“) Recept na mandlový krém (mandlová náplň, která se peče) Jakmile krémem tartaletky naplníš, musíš znovu upéct! Tento krém je tradiční NÁPLŇ, která musí projít tepelnou úpravou. Pečeme v troubě na 170 °C cca 10 minut. Jak na mandlový krém? Podívej se na videolekci. Pistáciová pěna (recept na 10ks tartaletek) Postup jako na Žloutkový krém...

Dort
31.7. 2020

Schwarzwaldský dort: Tajemství z Černého lesa

U nás doma jsme mu říkali Schwarzwaldský dort. Francouzsky je to Forêt Noire. Ve světě ho pak všichni znají jako Black Forest. A když se všechny ty jazyky setkají, po ochutnání mluvíme stejnou řečí: dokonalá souhra lehkého krému, čokoládového vláčného korpusu a úžasného kontrastu sladkokyselých višní. Pokud chceš tradiční recept na dort, který zná snad každý na světě, vybíráš dobře....

escabeche
29.7. 2020

Cuketa: Od předkrmu až po dezert

Cukety se u nás pěstovaly od dětství na zahrádce. A když se urodilo, hodil se nejeden recept na zpracování. A proč ne třeba celé cuketové menu? Když se může konat zabíjačka nebo vinobraní, tak co například cukeťačka, cuketobranní, cuketové hody nebo jak jsme tomu říkali u nás doma: CUKETOMÁNIE. A sbíhat sliny se budou i těm, co se se zelenou zeleninou ani trochu...

Pavlova
26.7. 2020

Pavlova a její domov

Miluji cestování a s ním spojené poznávání místní kultury a jídla, říká cukrář Xavier. U kávy a dortu Pavlova jsme si povídali o historii tohoto lehkého a bezlepkového dezertu, který se krásně snoubí s ovocnými chutěmi. Nech se s námi unášet na křehké vlně v receptu na Pavlova. V každé zemi, ve které jsem byl, jsem se naučil alespoň základní fráze místního jazyka a také jsem chtěl...

25.7. 2020

Když se řekne snídaně

Správný začátek dne je důležitý a začíná už tam někde v teple pelíšku tvojí postele. Asi ani tak nezáleží jakou nohou vstaneš, zda rovnou vyskočíš nebo neustále posouváš budík (jako já), dokud nezjistíš, že už není kam posouvat a vsávat se opravdu bude muset. Můj partner se zase rád protahuje v posteli jako kočka, aby se řádně rozhýbal. (Kdysi...

cukrář
18.7. 2020

Xavier: Cukrařina mi otevřela dveře do světa

Rozhodla jsem se vyzpovídat našeho cukráře Xaviera. Po období působení v zahraničí, ho láska a teplý malorský vítr zavál k nám do České republiky. Usadil se v Praze, založil rodinu a prošel vyhlášenými pražskými podniky (Celesté v Tančícím domě, Restaurace u Zlaté Studny, Cafe Savoy, Myšák). Již dvacet let sdílí svou vášeň k jídlu a pečení a ukazuje techniky „nejen“ francouzské cukrařiny profesionálům, ale i všem laikům, kteří...

Cheesecake
8.7. 2020

Smysl(upl)ný Financier bez lepku

Bezlepkový dort

Sladká svatba plná bylinek
2.7. 2020

Sladká svatba plná bylinek

Svatební den má svou nezapomenutelnou atmosféru. Všichni mají takovou tu jiskru v oku a bezpochyby je to jeden z nejhezčích dnů, které v životě zažíváme. Kromě skvělých lidí, kteří bývají jeho součástí, atmosféru doplňuje také oblíbené jídlo. Svatební koláčky, dort a jiné sladkosti jsou samozřejmostí… O ten šťastný den naší Míši a Ondřeje se teď podělíme i s vámi. Začlenili jsme totiž...

Domácí limonáda
27.6. 2020

Domácí limonáda, to je osvěžující nápoj, který se vryje do paměti

Také si některé hezké vzpomínky spojuješ s jídlem nebo nápojem, které sis zrovna vychutnával? Pro nás jsou domácí limonády a sirupy nejen příjemným osvěžením, ale také nostalgií. Je úžasné, že si je můžeš jednoduše připravit doma. Máme pro tebe přehled našich oblíbených a dostupných osvěžujících nápojů. Něco utrhneš, něco přidáš, povaříš, necháš vylouhovat nebo rozmixuješ a je to! Ať...

Fraiser
20.6. 2020

Milovaný Fraisier. Klasický, francouzský, odlehčený dort, ale s extra láskou navíc

Fraisier. Francouzská klasika. Jahodový dort pro každou příležitost.