Žloutkový krém (Crème pâtissière)

Základní stavební kámen cukrařiny. Jak ho vyrobit rychle a efektivně.

Název pro Žloutkový krém - cukrářský základ

U nás v Čechách panuje nejednotnost v tom, jak tento základ cukrařiny nazvat. Názvy jsou různé jak v literatuře, tak v jednotlivých kuchyních. My jsme nakonec zvolili název (Žloutkový krém), který se nejvíce používá v českém cukrářském prostředí a terminologii. My však nejvíce používáme mezinárodní název: Crème pâtissière.

  • Crème pâtissière
  • Vanilkový krém
  • Žloutkový krém
  • Cukrářský krém
  • Pastry cream
  • Puding

A jak ho doma nazýváš ty? Napiš nám na my@sweetflow.cz

krém

Videolekce: Crème pâtissière

Žloutkový krém: Crème pâtissière, Crème diplomat, Crème Mousseline.

Jaký je rozdíl?

sleva
sleva

Créme pâtissière je základ, ze kterého tvoříme krémy přidáním smetany nebo másla.

Ve Francouzštině rozlišujeme různé druhy žloutkového krému:

Crème pâtissière

250 g mléka 
1/2 vanilkového lusku 
50 g cukru krupice 
28 g kukuřičného škrobu  
3 ks žloutků 
35 g másla 

Crème pâtissière (s trochou mouky)
400 g mléka 
půlka lžičky vanilkového prášku
80 g cukru krupice 
26 g kukuřičného škrobu 
18 g hladké mouky 
6 ks žloutků 
75 g másla 

Crème diplomate

400 g mléka
1/2 vanilkového lusku 
6 ks žloutků
80 g cukru krupice
46 g kukuřičného škrobu
200 g smetany 35%

  • Postup: Krém po vychlazení našlehat a přidat našlehanou smetanu.
  • Do čeho ho dám? Například do Větrníků.

Crème Mousseline

250 g mléka 
1/2 lžičky vanilkového prášku
50 g cukru krupice 
28 g kukuřičného škrobu  
3 ks žloutků 
35 g másla + 25 g másla

  • Postup: Do uvařeného a vychlazeného krému na 50 °C přidej máslo. (Nejprve 35 g másla do teplého krému a poté 25 g do krému vychlazeného na 50 °C). Teplota je velmi důležitá!
  • Kde ho použiju? Do dortů, klasický Fraisier nebo Paris Brest.

Žloutkový krém (Crème diplomate)

Recept

400 g mléka
1/2 lžičky vanilky
6 ks žloutků
80 g cukru krupice
46 g kukuřičného škrobu
200 g šlehačky 40%

 

  • Svař mléko s vanilkovým práškem a polovinou cukru.
    Zvlášť připrav do mísy žloutky, kukuřičný škrob a zbývající cukr. Rozšlehej až do pěny.
    Do žloutkové směsi přidej polovinu vroucího mléka. Přilévej pomalu, ale za neustálého míchání.
    Když se zbývající mléko vaří, přidej žloutkovou směs a vař na nízkém středním stupni po dobu 3 - 4 minut. Energicky šlehej od rohů a dělej kruhy do centra.
    Přendej do robota a míchej do vychladnutí.
    Přendej do misky a zafrešuj. Dej do lednice na hodinku.
    Mezitím si vyšlehej 40% šlehačku, aby byla pěkně pevná.
    Vychlazený žloutkový krém promíchej stěrkou. Můžeš na to použít stromeček v robotu, ale jemně. Rychlé míchání by mohlo rozbít strukturu škrobu a krém by byl řídký. 
    Přidej šlehačku a promíchej.
    Pro zvýraznění chuti můžeš (a nemusíš) přidat špetku soli.
    Test správné konzistence: krém by měl držet na lžíci.
    Použij ihned nebo nech v lednici.

Videolekce: Crème diplomate

Tipy od cukráře Xaviera

  • Pro zvýraznění chuti můžeš přidat špetku soli.
  • Test správné konzistence: krém by měl držet na lžíci.
  • Nech v lednici 2h a hned použij.

Krémy už umíš a teď kam s nimi?

Recept na krém se mění v závislosti na tom, kam ho chceme použít.

Inspiruj se na blogu nebo v našich online kurzech:

mini větrník
Větrníky jako minidezerty
Pařížský Flan recept
Pařížský Flan
Mille feuille
Millefeuille z obráceného listového těsta
rozinkový šnek
Rozinkový šnek s vanilkovým krémem
věneček
Věnečky
meruňková tartaletka
Tartaletky

Online kurzy pečení

... z pohodlí tvé kuchyně. Pomohou ti zvládnout i ty největší cukrářské výzvy!

Daruj online kurz i jako dárek.

OSTRUŽINOVÝ DORT

Dort, co má sex-appeal!
millefeuille

MILLEFEUILLE

Tisíce lístků a umění cukrařiny
Eclair

MASTERCLASS: CHOUX

Odpalované těsto
kváskový chléb Šumava

PRVNÍ KVÁSKOVÝ CHLEBA

Začni péct jednoduše

MOJE MAKRONKY

13 druhů a náplní, videa, tipy
Mini pavlova

DORT PAVLOVA

Lehká, ale vydrží?
Opera dort

OPERA DORT

Vrchol francouzské cukrařiny
Tartaletka

TAJEMSTVÍ TARTALETEK

Fantazie a kreace
Bûche de Noël -Vánoční poleno

Bûche de Noël

Vánoční poleno
mousse cake

LEHKÉ DORTY

Odlehčené, bezlepkové, snové
Sacher dort

SACHER DORT

Dost bylo suchých Sacherů!
kváskový chleba

PRŮVODCE KVÁSKOVÝM PEČENÍM

Kvásek je životní styl
Cukroví linecké

IKONICKÉ DRUHY CUKROVÍ

České i francouzské. Od cukráře i praprababiček.
Croissanty

LAMINOVÁNÍ A CROISSANTY

Pečivo, Viennoiserie
kremrole

ČESKÉ KREMROLE

Základy listového těsta a jak na 2 druhy kremrolí

LASKONKY

Tradiční české i hravé moderní

SWEET TAPAS

Minidezerty
Millefuille

KŘEHKÉ LISTOVÉ TĚSTO

Technika, postup, recepty
zástěra Sweetflow

ONLINE KURZ V DÁRKOVÉM BALÍČKU

Dárkový poukaz na online kurz a stylová zástěra v dárkové krabičce.
V kuchyni ve škole

V KUCHYNI PO ŠKOLE

Vzdělávací aktivity pro děti do kuchyně